0

6 билки биха могли да се определят като „природни вълшебници“, тъй като помагат в борбата със стреса. Те облекчават главоболието и повлияват благотворно на нервните сривове.

Първата от тях е златният корен. Той е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и дори за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Учените са установили, че златният корен е полезен и при продължителна тренировка, а именно бързо възстановява тонуса ни след нея. Засилва също така вниманието ни и паметта ни. Жълтият кантарион е другата билка, помагаща ни в борбата със стреса. Тя е много полезна при лечение обаче на по-леките депресии. Каму каму е тропическо растение и третата билка. Тя е характерна за дъждовните гори, чиито плодове съдържат най-високото известно количество витамин С в натурален продукт в целия свят. Плодът й подпомага имунната система, бореща се с негативните ефекти от херпес-вируса, облекчава още различни възпаления и борещи се с бактериите. Каму каму не на последно място също облекчава симптомите на депресията. Помага и при леко главоболие.

Паркинсон

Четвъртата билка се казва ашваганда. Тя е индийско растение, което се използва отдавна в индийската традиционна медицина. Съдържа мощни съставки, облекчаващи симптомите на тревожност и депресия. Доказано е, че растението помага и за противодействието на дегенеративни мозъчни състояния като заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер, както и за възпрепятстването растежа и разпространението на раковите клетки. Петият вълшебник сред лечебните растения е мака. Той е известен от дълбока древност. Учените още преди години са доказали, че мака помага за понижаването на тревожността и депресията - особено при жените в менопаузата. Маточината пък е особено полезна билка за хора, изложени на непрекъснат стрес и напрежение, защото листата с мек лимонов вкус действат успокояващо на нервната система и облекчават породени от напрежение смущения на стомаха и червата.

Бъз – универсалният войник срещу болежки

Бъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Изключително богат е на полезни вещества и лекува всевъзможни болежки. С лечебна цел се използват всички части от него – корените, листата, плодовете и цветовете. Друга много ценна билка е белият равнец. Той помага при менструални болкии и менопауза.

Чай от карамфил при настинка

Един от даровете на природата е карамфилът. С него можем да си забъркаме ароматен чай, с който да облекчим симптомите на грипа и настинката. За отварата са необходими 4 карамфилчета, 2 супени лъжици черен чай, малко настърган джинджифил и един литър гореща вода. Той облекчава силната кашлица. Ако сте настинали, може да си направите компрес, защото приложен локално, спира мускулните болки.

Оказва се, че именно карамфилът е най-полезната подправка, твърдят учените от университета Мигел Ернандес в Испания. Причината за изключителните му свойства се крие във фенолните вещества, които са вид мощен антиоксидант, на които карамфилът е богат, пише в списанието Flavour and Fragrance Journal. Той е отлично средство за борба с акнето, кожните язви и ечемика на окото. В Азия карамфилът се използва като част от лечението на тежки заболявания като малария, холера, краста и туберкулоза. Отварата от бъз пък има способността да връща гласа при пресипване, обясняват учените .Забъркването й е много просто. Необходими са ви две супени лъжици от билката, които трябва да варят в половин литър вода около 10 минути. Отварата се прецежда, като към нея може да се добави мед или захар.