0

66 души са се разболели от летни чревни инфекции миналата седмица в Пловдив, съобщи д-р Моника Троянчева - директор на Дирекция „Надзор над заразните болести” в РЗИ – Пловдив. Седмица по-рано бройката на заболелите в жегите е била 85 души. Въпреки това от РЗИ смятат, че няма основания да се говори за намаляване на броя на повръщащите, тъй като цифрите са относителни.

„Хората в момента са в отпуски и намалението на бройката на заболелите от чревни инфекции е относително. Цифрите са съвсем нормални за този сезон на годината, а инфекциите протичат обикновено леко”, обясни д-р Троянчева. По думите й симптомите са гадене, повръщане, разстройство и евентуално висока температура. При пациенти със силно главоболие и висока температура се налага хоспитализация с цел оводняване на организма им със системи.

111 пациенти с вирусни чревни инфекции е имала Клиниката по инфекциозни болести за юли т.г., съобщиха оттам. В тази бройка влизат и пациентите с ентеровируси. Част от приетите за лечение са летовници, които са се върнали в Пловдив наскоро от море с гадене и повръщане. От началото на август в Клиниката има приети 21 пациенти с вирусни чревни инфекции, които и към момента са в болницата. Според лекарите цифрата не е смущаваща, тъй като не става дума за епидемия, а за обичайна заболеваемост през летните месеци.