0

Понякога неправилно наричан “стигматизъм”, астигматизмът, е едно от най-често срещаните заболявания на очите. От него страда всеки трети, съобщават от Българското офталмологично дружество. Това състояние представлява рефлекторна вродена аномалия. От него страда всеки трети. При него лъчите светлина се фокусират неточно върху ретината.

Така се нарушава светлинният път към повърхността на задната част на окото, която е чувствителна към светлината. По този начин изграждането на изображенията върху ретината става замъглено независимо от дистанцията на обекта. При по-слаба степен на астигматизъм нормално зрение би могло да се постигне чрез нагаждане на очите, подпомогнато от вътреочните им мускули. Ако обаче той е по-силен, мускулите могат да се увредят от постоянното напрягане и да се стигне до моментна слепота.

Непрекъснато усилие на очите за фокусиране на образа предизвиква зрителна умора и оплаквания от замъгляване. Освен това, засегнатият от астигматизъм може да развие хронично възпаление, като блефарит, конюнктивит, а понякога на клепача му да избие и ечемик. Постоянното напрежение в очите довежда още до лесна умора, главоболието и влошаване на работоспособността

Това заболяване се коригира с носенето на очила или лещи. В някои случаи офталмолозите препоръчват лазерна корекция.

Ако често пъти ви боли глава и зрението ви е замъглено, можете да си направите няколко елементарни теста у дома. Те ще ви покажат дали имате астигматизъм или не. Тестът не може да замени специализираната помощ на очния лекар, но може да ви подскаже да потърсите помощ при офталмолог.

Тест № 1

ТЕСТ №1

Застанете приблизително на 50-70 см от картинката. Закрийте едното си око в ръка, без да притискате клепача, и направете теста. Закрийте по същия начин и другото око и започнете теста отново. Ако някои от линиите ви изглеждат по-сиви, а други по-черни, вероятно имате астигматизъм. В този случай се консултирайте с вашия офталмолог.

Тест № 2

ТЕСТ №2

Закрийте ръка едното си око, след което другото. Ако виждате квадратите, съставени от линии, еднакво черни, то най-вероятно нямате астигматизъм.

Ако не виждате квадратите еднакво черни и един или повече квадрати изглеждат сиви, е добре да ви прегледа очен лекар.

Тест № 3

ТЕСТ №3

Закрийте едното си око с ръка и погледнете кръга на разстояние една ръка разстояние. Обърнете внимание дали някои от линиите не ви се струват по-тъмни от други. Ако да, възможно е да имате астигматизъм.

И трите теста се обединяват от това, че различните линии са разположени под различен наклон. Когато виждате по-зле линиите, които имат определен градус на наклона, и по-добре другите, които имат друг наклон, тогава вероятно има някакъв дефект в очите ви. Това е достатъчно основание да отидете на очен лекар.