0

Балканската диета, която е в българската традиция на хранене, е най-мощният хранителен режим срещу токсините. Тя, наред със средиземноморската, е най-балансираният и здравословен начин на хранене, тъй като много от продуктите в нея са истинска метла за антиоксидантите и всички останали отрови в организма. Така, опирайки се на научни изследвания, характеризира балканската диета доц. Станислав Ханджиев - водещ специалист в областта на диетичното хранене и метаболитните заболявания и член на Европейската академия на науките по хранене (EANS). По думите му единственият ни недостатък е, че не консумираме достатъчно риба.

 

От избора на хляба зависи колко бързо ще изхвърляме отровите.


Лютеницата, червените чушки и лютивите чушлета са основни в нашето хранене. Те са изключително
богати на провитамин А


който не само има свойството да ни пречиства от антиоксидантите, но има и подчертано  антикарценогенно действие. Освен това капсацинът в лютите чушки прави жегата през лятото много по-поносима.


Затова, неслучайно във френската кухня наричат българската лютеница  антиоксидантна бомба, казва доц. Ханджиев.
Бобът, лещата и грахът, които са типични за нашата трапеза, спомагат за очистването на дебелото черво от гниещи остатъчни продукти и така възпрепятстват преминаването на отрови, макар и в малки дози, в кръвта.
Като единствен недостатък в българското хранене водещият диетолог посочва практиката да наблягаме на белия хляб вместо на черния, ръжения и този със семена.

 

 


Ползата от грубото брашно
особено в комбинация с тиквени или слънчогледови семки, влияе добре на перисталтиката на червата. С тази комбинация те се очистват много по-бързо от отпадните продукти в тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Киселото мляко е другият огромен плюс в балканската диета. Ако то е истинско, с лактус бацилус булгарикус, се оказва идеалният продукт за очистване на токсините, тъй като действа още на ниво добри и лоши бактерии в стомаха.
Ако към тези храни  добавим и повече плодове, но без банани, ще балансираме организма си така, че той от само себе си ще се очиства от отровите, поглъщани със случайно изяден неизмит зеленчук или пакетче фастфууд с повечко Е-а.