0

Претрупаните софри по Коледа и Нова година са истинско предизвикателство за организма ни. Изобилието от сладкиши, мазно свинско месо, картофи, разнообразни ядки, алкохол и газирани напитки в стомаха ни се оформя истинско бедствие.
Маратон
Хранителния маратон предизвиква подуване на корема и дискомфорт. След богатите празнични вечери, които се поливат обилно с алкохол, е нужно да знаем как да разтоварим организма си. Освен традиционната зелева чорба и кисели краставички, може да се доверим и на натуралните сокове. Фрешовете съдържат голямо  количество витамин C, който върши чудеса. За да компенсирате загубата на магнезий и калий покрай препиването и преяждането, изпийте чаша бананов млечен шейк. Напитката се приготвя с половин чаша прясно мляко, 1 банан и 2 супени лъжици мед, като всичко това се забърква в блендер. Шейкът възстановява загубата на калий, отделен с урината, а медът повишава нивото на кръвната захар, което намалява при прием на алкохол.
Комбинация
За да не натоварваме организма си има прости правила, които трябва да спазваме. Не се нахвърляйте на тежките храни, особено, ако сте се  подлагали на пости..Захранването с белтъци трябва да стане много внимателно. В първия ден от постите не бива да изяждаме повече от 150 грама месо. Добре е да замените свинското месо с пилешко или пуешко.


Има няколко комбинации от храни, които не бива да опитваме, ако не искаме да се озовем в болницата по празниците. Не съчетавайте в едно ядене ядки, месо, сирене с хляб, картофи, сладки плодове и сладкиши. Захарта намалява отделянето на стомашен сок и така забавя храносмилането. Това означава, че трябва да се откажем от любимите си картофи с месо, както и от пилешкото с ориз. Цитрусовите плодове, които по традиция в изобилие присъстват на коледната ни трапеза, също внимателно трябва да комбинираме. Портокали, домати, лимон и ананас не бива да консумираме с яйца, сирене и ядки. Пийването на портокалов сок и хапването на яйца и мляко също е изключително неподходящо.
Ябълки
Преди да седнете на трапезата, хапнете две или три ябълки. Няколко плода преди вечеря могат да помогнат срещу настървеното нахвърляне на храната. Преяждането уврежда целия ни организъм, вреди и на сърцето и повишава кръвното налягане. Злоупотребата с мазни, тлъсти храни е възможно да доведе до жлъчни и бъбречни кризи. Много често се наблюдава и появата на остър панкреатит, при което може да се наложи човек да потърси дори хирургическа помощ. Злоупотребата със солени храни пък води до повишаване на кръвното налягане и до тежки съдови и хипертонични кризи.
Когато похапваме мазни блюда, организмът ни произвежда по-голямо количество жлъчен сок, който е необходим за смилането на тези храни. Те се задържат по-продължително време в организма и довеждат до гниене в дебелото черво. Натоварва се и черният дроб и бъбреците. За да можем по-лесно да се справим с храносмилането, е необходимо да приемаме повече зеленчуци и плодове, чрез които организмът ни си набавя целулоза.
Лакомници
Ако сте прекалили с храната по празниците и сте натрупали излишни килограми, трябва да знаете, че са ни необходими три месеца, за да се върнем към старата си фигура. Най-често излишните килограми се лепят по бедрата и талията. Чак напролет може да възвърнем предишните си килограми. Оказва се,че дамите са по-големи лакомници от мъжете. По празниците жените превишават с около 115% препоръчителния калориен прием. Господата пък приемат 92% над нужните им калории.