0

Д иетологът проф. Донка Байкова коментира, че консумацията на колбаси, но в мярка, не причинява рак. Според изследване, оповестено от Световната здравна организация (СЗО), консумирането на наденица, шунка и други преработени меса може да доведе до развитието на рак на дебелото черво като подобен риск съществува и при ядене на червено месо.

„Ако се разровим в конкретиката на изследването, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 гр дневно колбаси.

Ако погледнете нашите препоръки на експерти по диетика и хранене - отдавна сме фиксирали едно количество от 160 гр седмично колбаси. Те не биха довели до същото“, обясни проф. Байкова в предаването „Здравей, България“ на Нова ТВ.

Проф. Байкова уточни, че преработените меса са по-опасни, когато се консумират опушени или препечени на скара и грил. Тя посъветва любителите на месото да не забравят да го консумират с пресни зеленчуци, тъй като те са абсорбатори на карцерогенните вещества.

„Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Интересно е те как са заболели? Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог.

Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни“,коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси. По думите му при храните е въпрос на доза, както при лекарствата.

„Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден на веднъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ“, даде пример Вътев.

„България е на едно от последните места по консумация на месо в света“, допълни той.