0

Очите са врати към нашите души. Те, като всеки друг орган имат нужда от грижа, за да запасят способностите си до дълбока старост. Тук природата идва на помощ със своите дарове. Те обаче могат да се използват  само като профилактика, но не и за официално лечение. Към този невероятно фин орган трябва да се отнасяме изключително внимателно и да не подценяваме ситуацията, ако се появят някакви симптоми. Хубаво е всеки да посещава профилактичен очен преглед веднъж в годината. А ако случайно бъде поставена диагноза, не правете експерименти, а следвайте стриктно лечението на специалиста.
Природно
В случай, че искате просто да подобрите състоянието на очите си може да пиете чай от бял равнец. За целта, залейте 1 чаена лъжичка от билката с 250 мл вряща вода. След 3 минути прецедете запарката. Приема се 3 пъти на ден преди хранене. Освен много вкусна добавка към салатата, босилекът подсилва зрението. Вземете 1 стрък от него, добавете и 1 мащерка, залейте с 500 мл вряла вода. Оставете да кисне 3 мин след това отделете течността. Щом изстине, намокрете марля и сложете, като компрес за 30 мин. Сутрин пък може да измивате клепачите си запарка от 15 г цвят от слез и 20 г цвят от бъз. Предварително ги залейте с 500 мл вода и ги оставете да врат за 20 мин на тих огън. Не изхвърляйте цветовете, а ги наложете, за да изтеглят умората от очите в края на деня.

Мие
Промивките също са полезни и могат да се преборят със сухотата на окото. За целта сварете 50 г очанка в 1 л вода. Прецедете. С получената течност правете промивки по няколко пъти на ден и пийте 3 пъти по 1 кафена чашка. Лайката е билка позната на всички и помага при много ситуации, но за зрението е особено полезна. Затова в 250 мл вряла вода се запарете 1 супена лъжица лайка. Кисне 5 минути и след това прецедете. Щом изстине с нея се промиват очите. Друга добра идея за освежаване на зрението е в 250 мл вода да сложите 1 супена лъжица метличина и да кипнете микса. След изстиване отцедете и със запарката полейте очите. Казанлъшките рози пък не са идеални само за радост на носа, те могат да лекуват и да ви спасят от възникнали инфекции. За целта в 400 мл вряла вода се запарете 2 супени лъжици цвят от казанлъшка роза. Кисне 1 час и се прецежда. Използвайте за промивки на възпалени очи.


Работи
Като всяка друга част от нашето тяло, понякога и очите болят. В подобни ситуации сварете великденче в 500 мл вода. А след като прецедите, измийте очите няколко пъти с отварата. Също така може да правите компреси сутрин и вечер, с отвара от 2 цвята бъз, които сте сварили в чаена чаша вода. Ако клепачите ви страдат от възпаление кипнете 1 супена лъжица семе от резене в 500 мл вода. С получената течност и памук обтривайте проблемните места по 3 пъти на ден.