Подут корем, усещане за тежест в стомаха, болки след хранене, засилващи се след консумация на определени продукти... Ако всички тези симптоми са ви познати и ви тормозят често, най-вероятно страдате от гастрит или най-малкото т. нар. нервен стомах. Възпалението на стомашната лигавица всъщност се оказва сред най-честите причини за подобно неразположение. За съжаление то все по-често застига и млади хора. Успокоителното е, че бихме могли да облекчим болния стомах, обръщайки се към богатствата на природата. Редица билки са чудесен помощник в битката с неприятните симптоми, съпътстващи проблемите на храносмилателната система.

Кантарион
Пръв в списъка от растения, които церят болния стомах, е жълтият кантарион.
Билката от семейство Звъникови може да се употребява за лечение както на язвена болест, така и срещу гастрит. Чаят от жълт кантарион помага при множество проблеми, свързани с неразположения стомах като газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Отварата от билката е добре да се пие на гладно. Друга рецепта, която спомага за лекуване на болки в стомаха, е смес от кантарион със зехтин. Растението се нарязва на ситно и се залива със зехтина, като престоява на топло поне 3 седмици. Получената смес се прецежда и се пие по една супена лъжица преди хранене.
Мента
Друг дар от природата, с който бихме могли да помогнем на болния стомах, е ментата. Освен че има освежаващ ефект на целия организъм, чаят от билката действа благоприятно при подуване, спазми, гадене и други проблеми, свързани с тази част на тялото. Добре да приемаме ментовата отвара след вечеря, когато традиционно преяждаме. Ако имаме стомашни проблеми и през деня обаче, чаша с чай от мента може само да ни помогне и да облекчи неприятните усещания.


Лайка
Успокоително на раздразнения стомах действа и отварата от лайка. Съ­­дър­жащите се в билката вещества имат противовъзпалителен ефект и помагат при заболявания на храносмилателния тракт. Лайката има благоприятно приложение и при камъни в бъбреците и пикочния мехур. Тя спомага още при проблеми с нервите, защото се бори успешно с безсънието и стреса.
Джинджифил
Сред списъка с богатствата на природата, които ще ни помогнат при проблеми  с храносмилането, е и джинджифилът. Макар и с не така красив външен вид, коренът от растението помага при стомашни разстройства, както и при пристъпи на гадене.

 

Какво да избягваме на трапезата?

Определени храни и напитки са истинско предизвикателство дори за здрави стомаси, а какво остава за хора, които се оплакват от чести проблеми с храносмилането. Сред напитките, които е добре да се избягват при проблемен стомах, е алкохолът. Всъщност, солидният стаж с чашката може да е причината за възникването на подобно заболяване, което автоматично води до логиката, че ако веднъж си тръгнете с подобна диагноза от лекарския кабинет, най-добре да спрете с честите наздравици. Сред другите неподходящи при гастрит напитки са газираните сокове и кафето. Храните, които трябва да изключите от трапезата си, ако често ви боли стомах, са силно пикантните ястия, горчицата, тлъстите меса, пърженото, консервираните продукти. Опитайте се да преминете към по-балансирана диета, включваща недразнещи храни – супи, варива, зеленчуци на пара, нетлъсто месо, риба.