0

Н езависимо от богатия избор на очила на пазара, можем да отложим носенето на този аксесоар, ако поне два пъти седмично пием силен чай или сок и правим студени компреси на очите с отвара от някои билки, които растат в България. Те ще подобрят зрението, ще избистрят погледа и ще премахнат отоците и възпаленията.

Магданоз - сокът от него помага много за здравето на очите и лекува язва на роговицата, облекчава катаракта. Може да го пиете в комбинация със сок от моркови.

Семена от кориандър - използват се успешно под формата на отвара при конюнктивит и за облекчаване на подуване, парене и зачервяване на очите.

Невен – подпомага оздравяването от конюнктивит, тъй като е богат на лутеин.

Анасон – помага също при катаракта. Желателно е да се пие 2 пъти на ден с лъжичка пчелен билков мед.

Лайка - препоръчва се при сухота, оток и зачервяване на очите. Две торбички с чай от билката се накисват в топла вода и се поставят върху очите.

Боровинка – тя е мощен антиоксидант, изключително полезна е за очите със съдържащата се в нея киселина елагик, която играе ролята на фитохимикал. Този горски плод съдържа антоцианидини, витамините С, В1, В2, каротин, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий и калций, които изострят зрението през нощта. В комбинация с витамин Е спира развитието на катаракта.

Моркови - укрепват очите цялостно, тъй като са богати на витамин А.

Зелен чай – полифенолите в него са мощните антиоксиданти и са здрава бариера срещу развитието на глаукома, макулна дегенерация и предпазват от увреждането на ултравиолетовите лъчи.