0

Б лизо половин милион души у нас страдат от най-тежките форми на хепатит, но от тях само 3% са диагностицирани и се лекуват. Това съобщиха от Сдружение „ХепАктив” днес, в световния ден за борба със заболяването, който тази година се провежда под слогана „Нека елиминирането на вирусния хепатит бъде нашето следващо най-добро постижение”.

В България около 110 000 души са заразени с хепатит С, а 350 000 са с В, но само 3% от тях са диагностицирани и се лекуват, поясни председателката на сдружението Силвана Лесидренска.

От инфекцията страда всеки 12-и човек на планетата, а над 1 милион души годишно губят живота си вследствие на болестта, показват данни на Световната здравна организация.

Това са едни от най-коварните заболявания, при които липсват ясни симптоми, но ако не бъдат лекувани навреме, могат да причинят тежки чернодробни усложнения. Хепатитът взима повече жертви, отколкото ХИВ, туберкулоза и малария взети заедно. Той е седмата причина за смъртност в света, уточни Лесидренска и подчерта, че коварността му се изразява във факта, че години може да протече без симптоми. Тя призова хората да се изследват.

Сдружение „ХепАктив” проведе десетдневна скринингова кампания в различни градове в страната, като бяха изследвани над 1300 човека за хепатит В и С.

От началото на 2016 г. заболяването от типа С се лекува с безинтереферонови терапии под формата на таблетки, като успеваемостта е 95-98 процента. Те се реимбурсират от здравната каса за пациенти в напреднал стадий.