0

В секи пациент, който влиза за хоспитализация трябва да бъде тестван за коронавирус, иначе болниците могат да станат огнища на зараза. Това предупреди зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред Нова тв.

Всеки пациент, който влиза за хоспитализация трябва да бъде тестван за коронавирус, иначе болниците могат да станат огнища на зараза. Това предупреди зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов пред Нова тв.

Според него трябва алгоритъм за това кой ще заплати изследването. Важно да съхраним медицинския персонал, за да не стане както в Италия. Когато разболеем лекарите, тогава нещата стават много проблемни. Доказахме, че разполагаме с прекрасни лекари и медицински сестри. Нека да ги съхраним, призова д-р Брънзалов.

Зам-председателят на  БЛС каза, че има недоволство в колегията относно средствата, които се получават за борба със заразата. Личните лекари не работят ли на първа линия, попита той. Зам.-председателят на БЛС призна, че има проблем с логистиката. Тя не е ясна. Когато един пациент вдигне температура и започне да кашля, той се обажда на личния лекар. Ако  положението се влоши джипито се свързва с районен епидемиолог за преглед и тестване, а личният лекар няма право на това. 

По отношение на лекарката от "Пирогов", за която се твърди, че заразила много хора в Кърджалийско, д-р Брънзалов каза, че трябва да се изчака проверката преди да се правят заключения. Не вярвам, че мой колега, работил три месеца с болни от коронавирус ще тръгне да заразява други хора, коментира той.

Епидемията е почти овладяна, малко остана. Но има опасност да изпуснем нещата от контрол. Има опасност, ако населението не разбере, че коронавирусът не си е отишъл, и че трябва да се спазва дисциплина. Трябва да имаме едно наум, защото повечето случаи са от определени огнища, каза зам.-председателят на БЛС. Той допълни, че трябва да се спазват трите изисквания за предотвратяването на разпространението на коронавируса. Ако не се спазват „трите Д-та” – дисциплина, дистанция и дезинфекция новият взрив в огнища епидемията е готов, предупреди д-р Брънзалов.