0

С ъстоянието на болничното хранене в нашите здравни заведения е на изключително ниско ниво. Това каза пред БТА председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов.

Това зависи първо от средствата, които болницата трябва да отделя, а всъщност лечебното хранене е доста по-скъпо от здравословното хранене, посочи той. По думите му то понякога изисква по-специална технология, по-специални продукти, по-изчистени от някои съставки, които са за определени заболявания. Това изисква специалист по хранене, който да дава конкретна диета за даден човек и за кратко време. Доказано е, че един болен, ако бъде "хванат" от вещ диетолог специалист, се възстановява и оздравява много по-бързо, ако примерно му се прилагат тези съвременни индивидуални подходи, смята експертът.

Проф. Попов е на мнение, че е много погрешно, ако подходът е към заболяването. Например, лекува се язва на стомаха, но язвата на стомаха при всеки един човек протича по специфичен начин. По тази причина добрият лекар-лечител трябва да знае какво е в момента състоянието на болния и да му назначи точно за този ден, за следващите два дни каква да бъде диетата. Доказано е, че има пряка връзка между оздравяването и хранителния режим, каза проф. Попов.

"Ние още не можем да се преборим за клинични пътеки примерно за затлъстяване или наднормено тегло. Много хора влизат в болница да се лекуват за диабет, а се оказва, че са с високо артериално налягане, че имат затлъстяване и т. нар. метаболитен синдром, който отежнява нещата“, каза той.

По думите му лечебните заведения отделят средства основно за консумативи и медикаменти, като болничното хранене остава на заден план.