0

Болници, членове на Българската болнична асоциация ще подадат жалба в Административния съд до дни, а Националното сдружение на частните болници вече е подало. Те предприемат тези действия в резултат на решението на Надзорния съвет на касата от 21 ноември, от което следва финансово-осигурителната институция да плати със средства от надсъбрани здравноосигурителни вноски в размер на 50.5 млн.лв. лекарства, но не и извършена болнична дейност. Това съобщиха представители на ощетените лечебни заведения и уточниха, че на практика няма да бъде платена надлимитната дейност.

„Над 50% от надлимитната дейност е предимно от случаи, приети по спешност, в които не могат да чакат и бъдат отлагани, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. През януари, когато приключи финансовата година, Българският лекарски съюз също ще внесе жалба в съда за неизплащането на тези пари”, допълни той.

Очаква се до дни това да направят и общинските болници, които също са ощетени от неплащането на надлимитна дейност.

„Официално болничната система генерира огромни икономии, което се дължи на годишната, сезонна флуктуация в заболеваемостта. За дейност юли и август в най-големите регионални здравни каси на територията на страната-Пловдив, Варна и София бяха реализирани от порядъка на милиони икономии. Така около 50 млн. за болнична помощ за цяла България бяха спестени. Ние останахме тогава с впечатлението, че макар да нямаме право като отделни болници да прехвърляме тези икономии за следващия месец, когато дойде тежкото време за болниците-октомври, ноември,когато заболеваемостта естествено се повишава, реализираните надлимитни дейности ще бъдат заплатени. Оказа се обаче, че местните регионални здравноосигурителни каси от тази реализирана икономия нямат нито лев. Всичко е иззето на централно ниво. Ние питаме-какво се заплаща с тях?“, коментира председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров и увери, че пациенти не са връщани.