0

Д растичен ръст на болните от грип в Кюстендилско, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Според данните броят им е два пъти по-голям спрямо предходната седмица. Седмичната заболяемост от грип и ОРЗ е 110, 62 на десет хиляди души, спрямо около 50 на 10 000 за предходния период.
Грипна епидемия се обявява когато заболеваемостта стигне стойности от над 170 на 10 хиляди жители. От утре започва всекидневен мониторинг на заболеваемостта.
От началото на седмицата във всички детски градини се извършва филтър за заболели деца, обявиха от Дирекция „Култура, образование, младежки дейности и спорт” към Община Кюстендил. Всяка сутрин медицинските сестри и специалисти извършват входящ филтър на всички деца, постъпващи в групите на забавачките. В случай, че се установи дете със симптоми на заболяване, то се връща.

„Грипът е изключително опасен. Той протича с висока температура, болки в ставите и кашлица. През моя кабинет само за ден преминават десетки пациенти със същите симптоми и се налага да чакат с часове. Няма как да прегледаме всички наведнъж, особено когато се съберат по 10-15 човека наведнъж. Моят апел е да не се прибягва до самолечение, защото това може да доведе до сериозни последици“, коментираха педиатри от Кюстендил.