0

 

- Доц. Мангъров, справките на районните здравни инспекции показват завишаване на заболеваемостта от варицела. Има ли основание за тревога?


- Варицела има непрекъснато и всякога трябва да сме готови да я посрещнем. Имаме обаче един основен проблем - у нас не се внася и не се прилага имунизация срещу варицела за разлика от останалите страни в Европейския съюз, където човек може да имунизира детето си. Затова и у нас заболеваемостта е относително висока - между 25 000 и 35 000 заболели всяка година. Това е силно заразно заболяване. Който не го е карал, рано или късно му се случва да го преболедува.
 

- Защо не се внася ваксина?


- Ваксината у нас дори не е регистрирана по чисто бюрократични причини. Имало е идея това да стане в края на 90-те години, но моментът е пропуснат и така до сега.


 

- Възможно ли е цената да е причината? Колко струва дозата?


- Средно около 40 евро, слагат се по две дози, в Италия е 70 евро, в Гърция малко над 40 евро. Има я дори в Македония, но човек не може да я купи и пренесе за детето си, тъй като тя е жива ваксина и транспортирането й изисква специално съхранение.  Някои могат да заведат децата си за ваксинация навън, но малцина могат да си го позволят.


- Какви са усложненията при възрастните?


- При възрастни най-тежки са белодробните усложнения или такива, засягащи нервната система - енцефалит. Те са едни и същи както при децата, така и при възрастните.  Изкарват я изключително тежко с много висока температура. На стари години човек може и да загине от една варицела.
Ако не сте боледували от нея  и влезете в стая, в която има болен, шансът да се заразите е близо 100 процента. И единственият начин да се предпазим е ако се ваксинираме, но в случая дори да искаме, трудно можем да го направим.


- Има ли опасност за бременните и нероденото бебе, ако бъдещата майка се зарази?


- Ако бъдещата майка няма имунитет срещу варицела и се зарази, трябва да се отчете в кой период е бременността. Има три периода, в които рискът е различен. До 20-ата гестационна седица, след 20-ата гестационна седмица и около раждането. През първия период, през който става формирането на органите на ембриона, опасностите са най-вече за бъдещото дете. Съществува риск от развитие на така наречения вроден варицелен синдром, който се характеризира с кожни промени и дефекти на очите (хориоретитит, катаракта, атрофия на зрителния нерв ), недоразвитие на крайници или неврологични увреждания - микроцефалия, корова атрофия, умствено изоставане. Това се случва обаче сравнително рядко - едва 1-2% от децата страдат от с вроден варицелен синдром. Усложнението не се среща при инфекция в по-късен етап на бременността. При варицела след 20-ата седмица от бременността опасностите са главно за бременната. Бременността е състояние, при което имунната система толерира „чуждо” тяло – плода, което я прави по-уязвима към много инфекциозни причинители, в това число варицела, грип и други. И по време на бременността тези заболявания протичат по-тежко и с повече усложнения. Плодът може да се зарази, но не се уврежда трайно. Първичната вътреутробна инфекция може да се прояви с херпес зостер в ранната детска възраст. Ако обаче майката се разболее от варицела в периода около раждането, опасностите са най-вече за новороденото. При заболяване в рамките на една до четири седмици преди термина до 50% от децата се инфектират и около 25% от тях развиват клинични прояви на варицела. Най-тежко протича варицелата у новородени, когато началото на обрива на майката е в рамките на една седмица преди или след раждането. При тях майчини антитела срещу варицелния вирус липсват и усложненията са чести.


- Каква е връзката между варицелата и херпес зостер?


- Херпес зостер е заболяване, което се причинява от варицела зостер вирус (същия вирус, който причинява и самата варицела). Когато човек се срещне за първи път с него, боледува от варицела. При значителен процент от хората обаче вирусът остава в латентно състояние и понякога по недотам ясни причини се активира, като дава същия обрив както при варицелата, но ограничен до онази част на кожата, която се инервира от съответния нерв. При това заболяване няма инкубационен период. Основни симптоми са специфичният обрив и силната болка. Болните с херпес зостер са толкова заразни, колкото и тези с варицела. Лечението включва противовирусни препарати.