0

Б ългария се намира в челната група на страните в Централна и Източна Европа по брой на направени тестове за COVID-19 на един милион жители от населението. Това сочи проучване на "Монитор" за динамиката на тестовете и заболевамостта през последните дни. Данните, обработени от репортер на "Монитор", бяха цитирани дори от председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който на редовния си брифинг в сряда скролира из телефона си, за да даде за пример къде се намира страната ни в борбата с COVID-19.

България се намира в челната група на страните в Централна и Източна Европа по брой на направени тестове за COVID-19 на един милион жители от населението. Това сочи проучване на "Монитор" за динамиката на тестовете и заболевамостта през последните дни. Данните, обработени от репортер на "Монитор", бяха цитирани дори от председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който на редовния си брифинг в сряда скролира из телефона си, за да даде за пример къде се намира страната ни в борбата с COVID-19.

Данните, които сме използвали, са взети актуализации на съответните институции за обществено здраве или здравните министерства или министерския съвет на посочените страни.

Към вчерашна дата при база за броя на населението на България 7,05 милиона души на основата на вече направените тестове (ок. 10 хиляди в частни и държавни лаборатории) се получава, че

у нас са тествани 1418 лица

на 1 милион души население (1276 към понеделник вечер със занижен брой на тестовете от частните лаборатории).
При съпоставката на броя на тестовете и заразените лица се фокусирахме върху страни, в които епидемията е започнала приблизително по същото време, в което и България. Основният фокус беше върху страните от Централна и Източна Европа и Балканите. На този фон България е близо до Хърватия, където са проведени 1571 теста на 1 милион и Унгария - 1556/1млн., съвсем малко зад Гърция - 1482, а изпреварва значително Румъния (1271), Полша (1340), Турция (1111) и Сърбия (444).
В тестването има и отличници, които са се откъснали значително от останалата част на Европа и това са екссъветските републики от Прибалтика. В Естония с днешна дата честота на тестовете е 9336/1млн., в Латвия към 30 март - 7455/1млн., в Литва - 4500/1млн. На Запад - Франция, в която епидемията върлува, е едва с 1508 на милион изследвани, но тук последните актуални данни са от миналата седмица. 2120 е гъстотата във Великобритания. В световен мащаб първенец е Исландия с 49 151 теста на 1 милион население. Цифрата обаче е впечатляваща заради малкия брой жители на страната, а реално направените тестове са едва 17904, от които 1135 са позитивни.
В диаграма ви представяме

динамиката на общия брой на заразените

от деня на първия констатиран случай на COVID-19 в България и в още четири страни - Полша, Унгария, Румъния и Сърбия, където първите случаи на заболели се появяват приблизително по едно време, до седмица отклонение. Главната цел на всички правителства и медицински щабове по света в момента е "да изправят кривата". Да няма рязък ръст на заболели за един ден и на общия брой на заразените. От диаграмата се вижда, че най-плавно и най-притисната крива се наблюдава в Унгария, където през последните дни тя започва да се качва едва забележимо на горе. На този фон в България "кривата е права", но под ъгъл, който я води бавно нагоре. Динамично нагоре, доста над България и Унгария, върви броят на заразените в Сърбия, а най-устремени нагоре от тази графика са кривите на Румъния и Полша. С уговорката, че страните са несравними по броя на населението, тук сравняваме единствено динамиката на заразените, а не техния брой.

У нас днес броят на болните достигна 422. Жертвите на коронавируса станаха 10, след като

57-годишен мъж почина

в Кюстендилската болница. Той е бил с двустранна бронхопневмония и е бил включен на респираторен апарат. Мъжът и съпругата му са се върнали на 16 март от Германия. Друг, 40-годишен мъж с COVID-19 почина в „Пирогов“ след внезапно спиране на сърцето.

Към момента са излекувани общо 20 човека, които са дали две отрицателни проби, съобщи на сутрешния си брифинг началникът на Оперативния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Последните двама са от Варна. Излекуваните са 14 мъже и 6 жени, а средната им възраст е 49 години.  

207 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болница, като 18 от тях са в интензивни отделения. 241 от болните са мъже, а 181 на жени.

Коронавирусът стигна и Русе,

където с положителна проба е мъж на 51 години. Пациенти с COVID-19 има Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Няма новооткрити медици с COVID-19. Общият брой на положителните при тях са 20 души, припомниха от щаба.