0

Ч ужденец вкара опасната болест денга, но не е успял да зарази с нея други хора. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Англичанинът е бил ухапан от инфектиран с нея комар, но това е станало преди той да стъпи на българска земя, допълни водещият микробиолог.

Мъжът се е почувствал зле часове, след като е пристигнал у нас, вдигнал висока температура, получил втрисания, получил болки в ставите и мускулите, които са характерни за заболяването денга. Лабораторните изследвания показали, че той е носител на вирусната инфекция. Веднага, след като резултатите излязли, пациентът бил хоспитализиран в Инфекциозната болница в София. Повторно изследване, направено в Националната референтна лаборатория потвърдило, че мъжът с РНК на вируса в кръвта, открити били и специфични антитела в серума му.

Англичанинът вече е излекуван, изписан е от болницата и е заминал за Индия, уточни проф. Тодор Кантарджиев и увери, че не е заразил други.

Вирусът на инфекцията денга се предава при ухапване от заразени с вируса комари от вида Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в нашата страна, е доказано разпространението на комарите Aedes albopictus, но до момента друг случаи на заразата не е имало. Заболяването се изразява с висока температура, болни в ставите и мускулите, гадене, повръщане и коремни болки, в редки случаи се появяват обриви с кървене. При всеки човек заболяването се появлиява от лекарствата и преминава за различно време. В някои случаи е възможно терапията да продължи дори месец, а при други – по няколко дни.

Проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че в момента водеща фармацевтична компания разработва ваксина срещу денга.

По данни на Световната здравна организация всяка година тя засяга не по-малко от 300 млн. души.

Причинителят на заразата не е устойчив във външна среда и дезинфектантите го убиват бързо, увериха от Регионалната здравна инспекция – София.

Денга се среща основно в Южна Азия, Китай, Индокитай, Япония, Централна Америка и в някои страни на Средиземноморието. Вирусът циркулира в кръвта на болния в края на инкубационния период и 3-4 дни.