0

Ж ивотът на четирима тежко болни пациенти бе спасен, след като близките на 17-годишен младеж от Варна взеха благородното решение да дарят органите му за трансплантация.

Животът на четирима тежко болни пациенти бе спасен, след като близките на 17-годишен младеж от Варна взеха благородното решение да дарят органите му за трансплантация.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантация, цитирани от Дарик-Варна. Донорската ситуация се развила в морския град на 19 юни, когато в Университетска болница „Света Марина“, вследствие на мозъчен кръвоизлив, 17-годишният младеж изпаднал в мозъчна смърт. Въпреки тежката загуба, близките взели благородното решение да дарят органите му за трансплантация.

Техният хуманен жест спасил живота на четирима тежко болни пациенти в две столични болници. Бъбреците и черният дроб били трансплантирани в Университетска болница „Лозенец“, а сърцето - в Университетска болница „Света Екатерина“. Изпълнителната агенция по трансплантация изказа своите съболезнования към близките на донора и благодари на колегите си от болница „Света Марина“ във Варна, от Центровете за спешна помощ във Варна и София, на ВВС, както и на трансплантационните екипи.

Вчера проф. д-р Вилиян Платиканов, регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна връчи почетен знак „Златна звезда“ и благодарствено писмо от Изпълнителната агенция по трансплантации за последните две донорски ситуации във Варна.

Те са за двете семейства, които загубиха своите близки, но взеха благородното решение да дарят органите им на нуждаещи се пациенти. Благодарение на това 8 души вече живеят нов, пълноценен живот.