0

В се по-често приемаме деца в Инфекциозна болница в София с тежки инфекции заради отказани ваксини. Вече имаме случаи на тетанус, ваксината срещу който е включена в задължителния имунизационен календар. Това съобщи пред БНТ завеждащият детското отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

Той припомни случай от преди няколко години на 7 – месечно бебе с остър гноен менингит, с висока температура и гърчове. То се беше заразило, тъй като майката е отказала задължителната ваксина, която включва имунизацията срещу хемофилус инфлуенца, причиняващ менингита, а също така и дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит.

По думите му родителите, които отказват ваксиниране на децата си стават все повече.

Майките да не хистерясват на тази тема. Недопустимо е през 21 век родители да причиняват това на децата си, водени от неясни мотиви, призова доц. Мангъров и припомни, че 28 смъртоностни болести могат да се предотвратети от ваксините. Сред тях са туберкулоза, детски паралич и паротит.

Да се създаде програма с фонд за обезщетения на пострадали от ваксините. Това предлагат от Пациентската организация „Заедно с теб”, като от там уточниха, че ваксините имат своето място, но трябва да бъдат защитени тези, на които по един или друг начин те са навредили.

По данни на Световната здравна организация такива програми с фондове има в общо 19 страни по света като от тях 13 са в Европейския съюз, уточни председателката на ”Заедно с теб” Пенка Георгиева. Те се ръководят от правителствата, като финансират от фармацевтичния сектор, а при конкретен случай се работи на принципа „без виновен”, за да не се създава негативно отношение в обществото към ваксините.

Децата са най-застрашени от вирусни зарази по морето, предупреди още доц. Атанас Мангъров. Когато сме с тях трябва да избягваме

места, където се събират много хора, включително и на плажа, посъветва той и допълни, че не се препоръчва на море да се водят бебета до една годинка.