0

Д ефицитът на три елемента – цинк, йод и магнезий поразява важни органи и системи в организма.

Цинкът е от жизненоважно значение за имунната система, здравите кости, доброто зрение, коса и кожа, както и за правилното функциониране на черния дроб, бъбреците, простатата и панкреаса. Той участва в повече от 300 ензимни процеса в тялото. Най-честите признаци за недостиг на цинк за честите хронични инфекции, косопадът, отслабването, ноктите стават чупливи и с бели петна, раните зарастват трудно, нивото на холестерола е високо. Чувството за вкус и мирис е притъпено, при децата се забавя растежа. На цинк са богати рибата, телешкото, пилешкото, яйцата, бобът, лещата и грахът, и всички видове ядки, но накиснати във вода.

Недостигът на йод нарушава функциониране на щитовидната жлеза. Този минерал играе голяма роля в регулиране на кръвното налягане, настроението, кръвната захар, сърдечният ритъм, както и превенцията на рака и лечение. Йодният дефицит обикновено се проявява с главоболие и мигрена, хронична умора, забавен метаболизъм, хемороиди, когнитивни увреждания, тревожност, депресия и раздразнителност. На йод са богати рибите сардини, сьомга, риба треска и риба тон, стридите, яйцата, йодираната и хималайската сол, печените картофи, бобът и ягодите.

Магнезият е важен за изграждането на зъбите и костите, регулира нивата на калций в кръвта, сърцето и мускулната функция. Магнезият дава енергия, балансира кръвната захар, намалява стреса и подобрява съня. Дефицитът му причинява мускулни спазми (крампи), синдромът на неспокойните крака, чувство за тревожност и депресия, мигрена, остеопороза и дори диабет. Особено богати на този елемент за

тиквените семки, какаото, сусамът, бразилските орехи и бадемите.