0

Д евет области посрещат Нова година в грипна епидемия, съобщиха от районните здравни инспекции.

Грипна епидемия вече е обявена на територията на повечето общини от Габровска област. Изключение прави единствено община Севлиево, каза директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Татяна Велиславова. По думите й нивото на заболеваемост в последната седмица е достигнато 373-а болни на 10 000 души, което е пределът, над който се обявява епидемия. През миналата седмица заболеваемостта е била 333 на 10 000 души, но в първите работни дни на тази седмица, тя се е увеличила рязко.

От днес са преустановени женските и детските консултации, плановите операции и свижданията в болниците в областта, за да не се разпространява заразата, обясниха от Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

Най-много заболели има сред децата до 4-годишна възраст, възрастовите групи от 5 до 14 години и от 15 до 29 години също сред засегнатите от остри респираторни инфекции. Затова 5 и 6 януари също са обявени за неучебни в общините Габрово, Дряново и Трявна.

Удължиха грипната ваканция в Пловдив със заповед на кмета Иван Тотев. Учениците ще бъдат на училище чак на 9 януари. Заради епидемията свижданията, плановите операции, женските и детските консултации са прекратени и там.

Освен Пловдив, в епидемия са областите Перник, Хасково и Харманли. Повишена е заболеваемостта в Благоевград, Стара Загора и Варна.

В Стара Загора е напълно възможно грипна епидемия за бъде обявена веднага след празниците, каза заместник-директорът на РЗИ д-р Елена Канева.

За периода от 19 до 25 декември заболеваемостта е била 179.81 на 10 000 души, което по думите на д-р Канева и твърде висока стойност. Само за последните три дни в Стара Загора са регистрирани 218 болни от всички възрастови групи. Според здравните инспектори броят им е значително повече, но не е отчетен, тъй като мнозина се опитват да се самолекуват.

В предепидемична обстановка са още Пазарджик и Добрич. В София броят на болните също расте. Повишаване на заболеваемостта има и в Димитровград, но засега там няма да бъде обявявана епидемия.

Епидемиолозите припомниха, че грипът се характеризира с висока температура, болка в мускулите и ставите, силна хрема, суха кашлица и болки в гърлото.

Преобладаващият щам е от типа „Хонгконг”, който не е смъртоносен, но мъчителен и, както всеки друг щам, може да доведе до пневмонии и тежки бронхити, ако човек опитва самолечение.

Да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон. Това посъветва директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.