0

Н ад половината от българите са с наднормено тегло. Излишните килограми са причина за редица заболявания, като сърдечно-съдови, диабет, астма, костно-ставни, дори ракови. Това съобщи председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев. Нараства тенденцията за затлъстяване сред децата, като България заема рисковото шесто място в Европа по свръхтегло сред подрастващите, допълни той.

Често пъти се подлагаме на строги режими, дори на глад, но не сваляме нито килограм. И обратното, в други случаи отслабване само от ограничаването на едни или други продукти.

Причината е в това, че не сме избрали правилната диета. Оказва се, че за различните типове хора тя е различна, твърдят учени от Медицинския университет в Балтимор, щата Мериленд (САЩ). Резултатите от тяхно изследване доказват, че сам човек, без помощта на диетолог

или лекар – специалист по метаболитни заболявания, трудно може да избере най-подходящата диета за себе си, от която да получи и желания ефект.

Мнозина, които обичат млякото и млечните продукти, решават да минат на плодово-млечен режим прие много ниско маслено съдържание. Колкото и упорити да са те в изпълнението му обаче, не свалят осезателно. Причината се оказва, че организмът им трудно разгражда лактозата и мазнините, колкото и нисък процент да са те, от млечните продукти. Затова и усилията им не се увенчават с успех. Това важи предимно за хората с по-пълен ханш. Тази конструкция е характерна повече за жените, но с нея има и мъже. Ако искат да отслабват, те трябва да сведат до минимум млечните продукти и да наблегнат на нетлъстите меса и зеленчуците.

Някои хора, колкото и да се тъпчат със зеленчуци и плодове, ефектът е твърде неблагоприятен. Те дори да свалят някои и друг килограм, това не прави впечатление, тъй като коремите им не намаляват. Причината е, че те или страдат от колит, или стомасите им смилат трудно зеленчуците

и затова остават подути. Тези типове трябва да ги ограничат и да ги приемат във варено или печено състояние. Ако хапват нещо сурово, то трябва да бъде придружено с една или половин филийка черен хляб или друг продукт с фибри, които ще подпомогнат разграждането и освобождаването на целулозата.

Диабетиците преди да предприемат диета непременно трябва да се консултират със своя ендокринолог, за да не ги вкара усърдието им в спазването й в хипогликемична криза. Хипертониците пък, въпреки препоръките за повече вода и течности, не бива да прекаляват с тях, ако не взимат допълнително диуретици. Задържането на течности при тях може да доведе до опасно високи стойности на кръвното налягане.

Независимо от човешкия тип и хроничното заболяване, за всички диети важи правилото, че в първите 7-10 дни плодовете трябва да се изключат или да се приемат в минимални количество.

Неутрални храни

Рибата е една от най-важните и пълноценни, при това неутрални, храни. Чрез нея човешкият организм си набавя големи количества важни за правилното му функциониране витамини - А, D, Е, В1, В2, В12 и РР (ниацин ). Белтъците, изграждащи месото на рибата, имат балансиран аминокиселинен състав, който не отстъпва по нищо на белтъците в месото на топлокръвните животни. Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан те са по-лесно смилаеми и се усвояват по-лесно.

Пилешкото е незаменима храна не само по време на диети, но и на стрес.

В порция от 100 г се съдържат 25 г протеини, което го прави чудесен избор за растящите деца, както и хората, които тренират във фитнеса или искат да свалят килограми. Това месо е богато също така и на селен, който намалява риска от артрит.

Красавиците са единственият зеленчук, който обелен, не дразни стомаха. Те са добър източник на витамин B и рехидратират тялото. Този зеленчук помага в борбата с килограмите, тъй като влияе благоприятно върху метаболизма. Високото съдържание на вода и фибри в краставиците са много ефективни в изхвърлянето на токсините от организма. Всекидневната им консумация е истински лек за страдащите от хроничен запек.