0

- Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните?

- Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите.

- Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните?

- Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите.

- Как точно се отразява тази натовареност?

- Над 80% от информацията, която получаваме от външния свят, си набавяме чрез очите. Когато ние работим на компютър, смартфон, гледаме телевизия или четем, непрекъснато фокусираме и концентрираме светлината, която влиза в окото точно в центъра на макулата. Тя се намира в средата на ретината и е отговорна за зрителната острота. Всичко друго е периферно зрение. За да можем да прочетем нещо, трябва да се фокусираме. Окото обаче природно не е създадено за такова голямо натоварване. От 30-40 години, с телевизията и компютрите, ние сме продължително време пред екрана. Тогава светлината е фокусирана само в една точка на макулата. Получава се страхотно натоварване на организма. Хората на село, например един овчар, той не фокусира, не я натоварва така, както тези пред компютрите. На практика имаме светлина, която се преработва биохимично, след това отива като електрически импулс към мозъка, за да имаме образ. Всичко това създава условия за много голямо повишаване на обмяната на веществата. Когато един орган работи повече, има и повече отпадни продукти. При макулата те се наричат друзи на мембрана Брухи. Това е отпадъкът, получаван при нейното прекомерно натоварване.


 - Какво причиняват тези отпадни продукти?

- В резултат се получава т. нар. суха форма на дегенерация на макулата. Тя определено може да намали зрението и е 90% от всички дегенерации. Сухата форма обаче е малко по-благоприятна от другите форми. Получава се малко намаление на зрението, появява се петно в центъра. Следва леко изкривяване на образите. Например, човек с такова състояние може да види електрическия стълб леко изкривен. Това е начален симптом. Тя е сравнително лека форма – човек все още може да чете, но за съжаление все още няма лечение за нея. Ние не можем да премахнем отпадните продукти.

- Какво може да се направи?

- Лечение няма, но от друга страна положението е благоприятно, тъй като увреждането на зрението е все още слабо. Единственото средство, което се препоръчва, са хранителни добавки с лутеин – жълтия пигмент в макулата. Не случайно тя се наричаме макула лутеа. Ако човек със суха форма продължи да натоварва зрението си, отлаганията стават по-големи. Те започват да създават бариера за храненето на ретината. Като компенсаторна реакция тя започва да си произвежда собствени кръвоносни съдове, за да може да се храни. Вече се говори за влажна форма. Тези съдове могат да се разширят и да се получи огромен кръвоизлив. Централното зрение спада доста.

- Медицинската наука и при тази форма ли не е открила лечение?

- Независимо че това е прогресирало увреждане, предметите се виждат изкривени или от тях отсъстват цели участъци. Това състояние се наблюдава предимно в по-възрастни, образовани хора – учители, инженери, хора, работещи с операционен микроскоп. Те са в пенсионна възраст, биха искали да четат, да се занимават с някакъв обществено-полезен труд, но не могат да си прочетат вестника, дори да си преброят стотинките в магазина. Най-честата причина за увредено зрение при възрастните хора в развитите страни е точно дегенерацията на макулата. Тя е свързана с претоварване на този орган. В този случай са възможни медикаменти под формата на инжекции в окото.

- Среща ли се бързо протичаща мокра форма при младите хора?

- Не, но дегенерация на макулата в България се среща все по-често при по-млади хора – 40-50-годишни. Сега пред компютъра и със смартфона играят деца на 3-5-годишна възраст. Никой не може да каже какво ще се случи с очите им след 15-20 години.

- Какви възможности имате за диагностициране на заболяванията на макулата в Очната клиника на „Св. Анна“?

- Разполагаме със специален апарат, наречен оптична кохерентна томография. Посредством лазерен лъч той осъществява диагностиката, правейки срез на макулата. Това позволява да се определи дали дегенерацията й е още в суха или е преминава във влажна форма. Ако вече е във влажна форма, взимаме мерки. Те са инжектиране на медикаменти в окото, които потискат образуваните кръвоносни съдове. В по-слабата степен на мократа форма може да се постигне известен ефект.

- Диагностиката с модерния апарат поема ли се от НЗОК?

- Не се поема, но това не бива да тревожи пациентите. Апаратът е дарение на болницата и ние можем да си позволим да правим диагностиката безплатно.

- Има ли оптимална възраст, в която родителите могат да дадат смартфон на детето си и да го пуснат пред компютъра?

- Това трябва да става колкото се може по-късно. Важно е да се знае, че смартфонът уврежда не само зрението, но и намалява креативността, както и възможността за взимане на самостоятелни решения от детето дори в екстремни ситуации.