0

Докато ушите не ни заболят, сме свиклани да ги приемаме като даденост. Въпреки това обаче често пъти се налага да се съобразяваме с болките в тях. Един от проблемите, с които редовно се сблъскваме, е образуването на ушна кал.
Тялото е производител на ушна кал, която всъщност предпазва ушния канал. Не трябва да я премахваме с клечки, а да я оставяме тя сама да се почиства, чрез естествените движения на челюстта. Въпреки това, понякога тази кал може да се натрупа в ушния канал и да доведе до натиск, дискомфорт и дори значително намаляване на слуха.
В аптеките се предлагат редица продукти за почистване на ушната кал, но те трябва да се използват само според указанията на опаковката. Ако установим, че проблемът започва да се задълбочава, трябва да се обърнем задължително към лекар, който ще използва специална спринцовка, за да отстрани тапата в ушния канал. Важно е да се знае, че никога не бива да бъркаме с остри предмети в ушите, а да ги почистваме само повърхностно.

плуване
Хората, които плуват много, са запознати с блокирането или загубата на слуха, получени вследствие на дългия престой под водата. В този случай можете да почувствате натиск в ухото, намален слух и болка. Този проблем се дължи на вода, която се е задържала в ушния канал. Често тя стои там с часове или дори с дни, преди да изтече. Една от препоръките е да капнете няколко капки алкохол в ушния канал, които ще помогнат на водата да се изпари по-бързо. Ако въпросните капки вода, задържани в ухото ви, съдържат бактерии или гъбички, това може да доведе до инфекция, екзема и тежка болка. Може да се наложи да си капете капки за уши по лекарско предписание. Възможно е лекарят да ви предпише перорални антибиотици или медикамент за третиране на гъбични инфекции.
Заглъхване
Ушите на повечето хора заглъхват, когато кацат или излитат със самолет. Баротравмата на ухото е по-тежък случай. Това е, когато въздухът в ушния канал се блокира заради промяната в налягането Това предизвиква вакуум в средното ухо, а то от своя страна може да предизвика силна болка по време на слизане от самолета и да доведе до глухота за известно време след полет. При някои тежки случаи налягането може да доведе до световъртеж и да изисква спешна операция. На пазара вече има хапчета и спрейове за нос, които се използват около 1 час преди кацане и помагат като разширяват ушните канали. Дъвката също може да ви помогне да избегнете блокирането на ушния канал. Движението на челюстта помага за облекчаване на налягането в ушите. Прозяването и гълтането са някои от другите средства за облекчаване на заглъхналите уши.
настинка
Ушните инфекции са често срещани по време на настинка. Те се характеризират със силна болка в ухото, а понякога и със силно намаляване на слуха. Тези инфекции са причинени от вируси и обикновено изискват посещение в кабинета на лекаря. Най-често се лекуват с антибиотици и капки за уши. Ако страдате от алергии, това може да ви донесе болки в ушите, наред с другите симптоми. В допълнение към обичайните кихане, хрема и дразнене на очите, може да изпитате сърбеж в ушния канал, натрупване на течност и заглушаване на слуха. Алергените имат ефект върху течностите в тялото. Излишната течност може да доведе до дразнене на ухото и инфекция на ушите. В този случай медикаменти от групата на антихистамините могат да ви помогнат.