0

Д о 20 ноември т.г. Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе ще е готова с доклада за заболеваемостта на населението в Русе и в съседния град Мартен, съобщи днес директорът й д-р Маргарита Николова.

Той бе поискан от областния управител Стефко Бурджиев след зачестилите през последно време сигнали от граждани за силно замърсяване на въздуха в двата града. Очакванията са този доклад да покаже има ли връзка между заболеваемостта на хората с дейността на промишлените предприятия, намиращи се в съседство.

От думите на д-р Николова стана ясно, че РЗИ няма правомощия да дава данни за заболеваемостта на работниците в самите предприятия, тъй като това се извършва от съответната служба по трудова медицина.

Проблемът със замърсяването на атмосферата стана особено актуален след силното обгазяване на Русе в нощта на 14 срещу 15 септември т.г. От Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ посочиха завода на френската компания „Монтюпе” като един от замърсителите, а на 25 септември бе спряна една от производствените линии. По-късно от РИОСВ посочиха и други предприятия в региона, нарушили еко нормите.