0

Болестта на мръсните ръце повали от август до момента 46 деца от карловските села Розино и Христо Даново, както и от Клисура. Заразени с хепатит А вече има и в селата Кочево и Караджово, както и в общинския център Садово. Място за паника обаче няма, тъй като случаите по селата са единични. Това съобщи директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ Пловдив д-р Моника Троянчева.

„Случаите на хепатит в карловско не са нови. Първите заболели са от месец август. Всички мерки се вземат, но това са вече три месеца и все пак не са с тази интензивност, с която протичаше заболеваемостта в „Столипиново” в Пловдив и  в ромската махала на Асеновград”, каза д-р Троянчева.

В Клисура са заболели 7 деца от ромски произход и тяхно приятелче българче от общо 100, които са в местната детска градина. Учебният процес там не е спрян, като са взети предпазни хигиенни мерки и са изследвани и другите малчугани. Други 6 деца от детската градидна в село Розино и едно от училището в село Христо Даново също са болни от Хепатит А. Там по предписание на РЗИ със специални препарати са пръскани махалите в двете села, купени са мокри кърпички, дезинфектанти и сапуни, които са дадени на хората, съобщиха от община Карлово.

Последният случай на болно дете в карловските села е от 14 ноември, уточни д-р Троянчева. По думите й общо 8 хлапета от селата Кочево, Караджово и центъра Садово са пипнали болестта на мръсните ръце в последните 40 дни. Единични случаи има и в община Кричим. „Но при тях не става дума за такъв пик на болестта, както бе в Пловдив и Асеновград”, коментира д-р Троянчева. Тя уточни, че от РЗИ дават предписания на съответните селища, които касаят и директорите на училищата и детските градини – да се спазва хигиената, да се осигурят достатъчно дезинфектанти и миещи препарати в тоалетните.

От лятото до момента болните от Хепатит А в пловдивското „Столипиново” и в ромската махала на Асеновград са общо 239 души. От тях в Пловдив са пипнали болестта 137 човека.