0

Между 17 и 24 ноември България ще бъде част от Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ. По повод на инициативата хората ще могат да се изследват безплатно за тези тежки заболявания, които увреждат сериозно, понякога фатално, черния дроб. Те ще могат да направят това в специален кабинет в Центъра за сексуално здраве в София, който в рамките на инициативата ще работи с удължено работно време.
За това какво представляват различните форми на хепатит, как се проявяват и до какво могат да доведат, разговаряме с проф. Красимир Антонов.

 

- Проф. Антонов, известно е, че хепатит А е болест на мръсните ръце. По какво се различават от него В и С, които са и далеч по-тежко протичащи?

- Хепатит В е инфекция с вируса на хепатит В, а хепатит С е инфекция с вируса на хепатит С. Двата вируса са много различни. Хепатит В е много по-разпространен в света. Приема се, че около 300 млн. души го носят в себе си. Той се предава по кръвен и полов път. Тези пътища на заразяване го правят много опасен. За хепатит В има ваксина, която се слага още на новородените. Инфектираните с хепатит С са наполовина по-малко, около 71 милиона, той се предава изключително по кръвен път. За съжаление, срещу него ваксина няма. Единственият начин за предпазване е да се избягват, колкото е възможно, венозните процедури, да се ползват само лични средства, човек да внимава да не бъде инфектиран по време на някои манипулации, като татуировки, пиърсинг и всичко, което нарушава целостта на кожата и лигавицата. Затова и хепатит С се смята за голям проблем. Профилактиката се изразява в предпазни мерки, а самата терапия в последните години е много успешна.

- Каква е заболеваемостта в България?

- Приема се, че 5% от населението е носител на хепатит В, което при население от 7 101 859 прави 355 092 души, а 1,5 на сто от хората са с хепатит С, което е 106 527 души.

- Казвате „приема се“. Означава ли това, че няма точни данни?

- Точни данни действително няма. У нас не е правен скрининг, който да обхване населението, както се процедира в държавите с по-добри финансови възможности. В България има проучвания от преди години, направени в отделни области и сред различни групи от пациенти като затворници и наркомани. Това, което трябва да се организира и направи в нашата страна, е точно един цялостен скрининг, за да започне своевременното лечение на инфектираните.

- Като се има предвид, че вирусът на хепатит С е открит късно, през 1989 г., има ли вероятност от родените в периода 1945 и 1965 г.. да се окаже, че един на всеки 30 е заразен с вируса на хепатит С, но не знае?

- Колегите в САЩ приеха, че това е напълно възможно. Там се прави масов скрининг на родените в периода 1945 и 1965 г., т. нар. поколение „baby boom”. Данните показват, че нивата на хепатит са такива, каквито са показали и по-ранни проучвания. Броят на новооткритите пациенти в тази група не е много голям, което означава, че рискът не е бил висок. В България такова проучване не е правено. Но прави впечатление, че пациентите в напреднал стадий на заболяването, които лекуваме в момента, са на възраст, поради която може да се предположи, че са се заразили точно в този период. По-младите са инфектирани с друг генотип – 3, на вируса. Това са хора предимно от групи, в които са се използвали венозни наркотици. Като болест тази инфекция се оказва малко по-тежка от предходните.

- Вярно ли е, че вирусът на хепатит С може да е в тялото 15-20 години и да не даде никаква симптоматика?

Напълно вярно е, затова го наричат Тихия убиец. Минават десетилетия, докато пациентът започне да усеща, че нещо в него не е наред, например уморява се твърде лесно. Инфекцията се установява от кръвни изследвания. Ако човек е инфектиран в младостта си, за да развие чернодробна цироза, без да употребява алкохол, са нужни 30 години. Ако той е инфектиран в по-напреднала възраст, пие алкохол, носител е на хепатит В или ХИВ, тогава за цирозата са достатъчни 15 години. За разлика от хепатит С, този от тип В е по-благоприятен за хората. Имунната система на 2/3 от заразените успява да го сложи под контрол, т.е. те са инфектирани, но не стигат до развиване на болестта. Друга 1/3 развиват чернодробна болест и след 10-15 години стигат до чернодробна цироза. Това означава, че още на петата-шестата година от инфектирането те са имали някакви оплаквания.

- Хепатит В и С опасни ли са за околните, за семейството на заразения?

- Когато човек е с хепатит В, всички останали в домакинството трябва задължително да се изследват. Ако не са инфектирани, да се ваксинират. При хепатит С честота на инфекцията в семействата на заразените не е голяма. Този вирус се предава трудно в домашни условия и по сексуален начин. Изключение има при хомосексуалните, но не и при хетеросексуалните отношения. Причината е, че лигавицата на съответния орган при хомосексуалните е по-ранима при акта.

- Как се открива хепатит В и С?

- Инфекцията се установява чрез кръвни изследвания. За хепатит В има и сухи тестове. Цената на едно кръвно изследване е 15-20 лева. Последващото изследване е по-скъпо, защото установява неговия геном. Личните лекари са тези, които насочват хората към специализираните центрове за диагностика и лечение. Здравната каса не поема цената на вирусните маркери за хепатит В и С.

- Лечим ли е хепатит С?

- Да, от три години той е напълно лечим. Проучвания показват, че новите терапии успяват да изчистят хепатит С на 95-100 процента, в зависимост от степента на централното увреждане и придружаващите заболявания. В това отношение беше постигната революция. Световната здравна организация си постави за цел до 2030 г. 90% от хората с хепатит по света да бъдат открити и 80 на сто от тях да бъдат лекувани. В България от година и половина имаме възможност да лекуваме с новите препарати и да постигаме голяма успеваемост.

При хепатит В провежданото лечение потиска инфекцията, но не може да изгони вируса. Ако се постигне това, то е не повече от 5-6 процента. В момента усилията са за откриването на такива лекарства, които да увеличат броя на излекуваните.

- Възможно ли е бременна с хепатит В или С да роди здраво дете?

- Бременните задължително се изследват за хепатит В и ако вирусът е наличен, се проверят неговите нива. Ако той е на 100 хил. международни единици, има опасност детето да бъде инфектирано. Такива пациентки преминават антивирусна терапия. При хепатит С нещата са по-благоприятни. Нивото на вируса трябва да е 1 млн. международни единици, за да се допусне, че има някаква опасност и за бебето, тъй като инфектирането става по време на раждането. За него ваксина няма, бременността не се прекъсва, но родените деца се проследяват година-две след раждането, за да се види дали инфекцията не е предадена. При хепатит С рискът е само 5%, докато при В е доста по-висок.