0

"Вървях, спънах се, паднах, отворих очи, гипс". Тази култова реплика от комедията „Диамантената ръка" е твърде подходяща за януари – месецът, който сложи всички на пързалката.

При внезапно падане най-тежката травма са фрактурите на крайниците, наричани още счупвания. Безспорният признак е оток и невъзможност за извършване на движения. Във всички случаи тези състояния се лекуват от травматолог и ортопед.

При силен удар от падане се получават синини. Тази травма се нарича натъртване тя се получава от кръвонасядания в резултат на сгромолясването върху леда. Цветът им варира. Първоначално се появява синина, която може да е тъмносиня до черно. Тя постепенно променя цвета си с избледняване до жълто, докато изчезне съвсем. Когато натъртването е в краката, отшумява по-продължително време, тъй като там има повече кръвоносни съдове.

Отокът няма да е много силен, ако до четвърт час след падането наложите поразеното място с лед за около 10-15 минути. У дома може да се направи компрес от ябълков оцет, разреден с вода в равни пропорции.

Изкълчването се получава също при падане, но за разлика от натъртването ударът измества тазобедрените или коленните стави, лактите или раменните. Още в първите часове след такава травма трябва да се направи рентгенова снимка, наместване и обездвижване от лекар – ортопед или травматолог. В противен случай, всяко забавяне ще наложи впоследствие операция.

При опит да се задържим върху леда и по-рядко при падания е възможно да се получи усукване на ставите. Това състояние се нарича разтяганe.

При него обикновено се късат ставните връзки. Следват отоци, както при натъртванията, и болки. Ставата обаче остава подвижна за разлика от счупванията.

Когато получите такава травма, не отлагайте посещението при лекар, не се доверявайте на знахари. В противен случай, дори тя да отшуми от само себе си, след време е възможно да ви заболи дори, ако не я претоварвате. Обездвижването със стегнат бинт или кърпа е първото, което можете да направите за своя близък или за себе си след разстягане до транспортирането до травматологичния кабинет.