0

 
Проблемът със затлъстяването се оказва все по-сериозен през последните години. Много често хората се обръщат към различни методи. Едни започват с диетите, други посягат към хранителните добавки, а трети просто гладуват. Безспорно всеки един от изброените методи може да даде ефект и да ви помогне в борбата с килограмите, но колко дълго ще трае ефектът им и каква цена плащате? Всяка една драстична промяна в начина на живот може да доведе до сериозен стрес за организма, който да отключи болест. Затова много специалисти по хранене съветват своите пациенти да променят хранителните си навици не за седмица или месец, а за цял живот. Вероятно „правилата“ на здравословният живот ще прозвучат странно, но ако се осмелите и пробвате, много бързо ще се уверите в добрите ефекти.

Топло ястие

Специалистите препоръчват да си изяждате първо десерта, защото сладкото е най-трудно смилаемо. Противно на практиката на забързания работещ човек, най-основното похапване за деня трябва да е обедното, което да е топло ястие. Парещата гозба е най-щадяща стомаха и се преработва много бързо.

Хранете се по едно и също време

Хранете се 3 пъти на ден и то по едно и също време. Нека между всяко едно от тях има поне 3-4 часа почивка. Ако чувствате много глад или имате нужда от следобедна закуска, то нека е от шепа сурови ядки. Добре е закуската да скоро след ставането, а вечерята да не е по-късно от 18 часа и тя да е лека. Причината е в това, че след този час стомахът преминава на нощен режим и няма да преработи изяденото. Това от своя страна ще забави обмяната на веществата и ще качвате по-лесно килограми.

Забранено

Чудесно би било ако си наложите правилото и спрете да приемате вечерно време някои продукти, като месо, колбаси, кисело мляко, мътеница, сирене, прясна извара. Също така и салати, пресни плодове, мазни и пържени ястия. Никак не се препоръчват и кореноплодните зеленчуци, като изключение правят момкови и червено цвекло. Освен това категорично забравете за ядене в леглото, това гарантирано води до напълняване. А в случай, че сте от хората, които стават нощем, за да подкрепят с нещо, то е наложително да си сложите катинар на хладилника.

Дъвчете бавно

Забравете за яденето на крак. Ако искате стройна фигура и здрав организъм трябва да си наложите строга програма. Храненето е ритуал, които трябва да се извършва в седнало положение и в спокойно състояние на духа. Консумирайте в тиха и чиста обстановка. Насочете вниманието си към това, което поглъщате. Дъвчете добре и не разсейвайте мозъка си с други дейности, като четене на вестник и гледане на телевизия. Ако на масата имате събеседници, то не допускайте обсъждането на тежки или негативни теми. Разговорите трябва да са леки и приятни. Не дъвчете нито много бързо, нито много бавно и дъвчете старателно.

Студени напитки

Съветът е да се избягват студените напитки, защото намаляват храносмилателната сила. Внимавайте да не смесвате прясно мляко с плодове, кисело мляко, чесън, ряпа, алкохол или риба. Прясното мляко е не е напитка, а хранителен продукт, ето защо не трябва да се пие към основните хранения.

Щипка любов

Винаги приготвяйте храната си с любов и радост. Енергията с която забърквате блюдото се запазва в нея. Индийките например, когато са бременни не консумират навън, защото вярват, че само домашната храна дава нужната грижа и топлина на майката и плода. Използвайте повече свежи подправки и билки, в тях има много важни минерали и витамини. Хубаво е да консумирате само ядене, което скоро е приготвено, а не е претоплено. Затова гответе малки количества, за да не ви омръзва и да не се налага да изхвърляте.