0

Страдащият от терминална бъбречна недостатъчност 9-годишен жител на павелбанското село Тъжа Байрям Байрям ще бъде изследван безплатно за възможността да му бъде направена трансплантация, съобщиха от старозагорската Болница Тракия. За малчугана се грижи баба му Селима, която е изразила готовност да дари единия от органите си.

Процедурата по отпускане на нужните средства от Фонда за лечение на деца за извършване на трансплантацията в германска клиника е в напреднала фаза, съобщи една от благодетелките на социалнослабото семейство – Мисис България Европа 2016 Ива Гургуриева.

В навечерието на Коледа красивата старозагорка връчи на семейството дарение от 750 лв., събрано от такса „вход“ на проведения наскоро край езеро „Загорка“ фестивал „Хляб и Вино“ и уточни че малчуганът и баба му ще бъдат напълно безплатно изследвани.

Пълният набор от изследвания и цветни скенерни снимки е съгласуван с Фонда за лечение на деца и клиниката в Германия, където ще се осъществи интервенцията, коментира д-р Стойно Стоянов, уролог от Болница „Тракия“.

„Реших да даря единия си бъбрек, защото не можем повече да гледаме мъките на Байрям, с дядо му искаме той да расте нормално и здраво дете“, каза Селима Али. Надеждата, че детето ще оздравее и дава сили да преодолее страховете си как занапред самата тя ще живее с един бъбрек. Сега три пъти в седмицата Байрям и настойниците му пътуват за хемодиализа от село Тъжа до Стара Загора.

Детето постоянно вдига високо кръвно със стойности до 200/100, вече не може да уринира нормално. Близките му обаче вярват, че на Коледа стават чудеса. Байрям мечтае, когато порасне да стане лекар и да помага на хората така, както те му помагат сега.