0

Преди да се впуснете в заслужена почивка и приятни изживявания, не трябва да подценявате подготовката. Особено важна е тази за кожата. През лятото най-много, а и през цялата година нашата кожа се нуждае от защита от въздействието на ултравиолетовите лъчи. Под тяхното действие тя бързо старее, дехидратира се и се пигментира. Още по-опасното е, че те могат да предизвикат появата на рак. Един от видовете рак на кожата- меланома, е най- злокачественият вид рак у човека. За това е важно нашата кожа да бъде постоянно защитена. От вредното въздействие на ултравиолета защитават не само скъпите слънцезащитни кремове. Природата ни е приготвила цяла
 кошница от натурални продукти,
които да ни защитят от вътре. Някои растения са много богати на естествени антиоксиданти и са превъзходни слънцезащитни фактори срещу активните кислородни радикали, които се образуват както при нормалната дейност на организма, така и при въздействия на външни вредни фактори- ултравиолетови лъчи, тютюнопушене, промишлени отрови.
Активните кислородни радикали
 в нормални концентрации имат и важни физиологични ефекти и тяхното действие не е винаги отрицателно. Те имат функции на сигнални молекули, способстват за укрепването на мускулите, помагат за поддържането на нормално ниво на кръвна глюкоза, имунитета и кръвното налягане. Недостатъкът на свободни радикали снижава репродуктивните способности на жената.Затова, хранете се разнообразно и балансирано и не прекалявайте с антиоксидантите.

Ако още не сте стегнали тяло

В случай, че имате „по-наложителен проблем” преди лятото, а именно, че не сте отслабнали още, то ще ви препоръчаме диета за бързо смъкване на килограми. Ако имате на разположение само десетина дни, то тази диета е точно за вас.
Предлагаме ви и примерно меню:
За закуска препоръчваме 125 г извара, 2-3 бисквита или препечена филийка, една лъжица мед, чай или кафе без захар. Като втора закуска може да приемате 1-2 плода и зелени зеленчуци (чушки, краставици, зеле, марули). За обяд си пригответе купичка супа (пиле, зеленчуци, цвекло), говеждо – постно – варено, телешко или пиле без кожата, 3 супени лъжици зелен грах, пресни зеленчуци.
Следобедната ви закуска е хубаво да включва 1-2 филийки препечен хляб, зеленчуци с 1 чаена лъжичка растително масло, 125 грама извара или сирене. За вечеря трябва да е нещо леко - 1-2 плода, диетично кисело мляко, препоръчваме с 0 % масленост.
Не се бойте, ако имате по-малко от 10 дни. Диетата можете да практикувате три, пет или седем дни. Можете да разнообразявате, като се стараете да не превишавате пропорциите.

Какво прави зеленчуците полезни

Зеленчуците, плодовете, ядките и корените на някои растения са полезни за различни органи и системи в човешкото тяло. Различните витамини и минерали в тях ги правят истинска аптека, от която напълно здравословно и без странични ефекти можем да засилив имунитета си и да се подготви за лято без болести.

Чушки
Чушките, независимо червени, оранжеви и жълти , съдържат каротеноиди, който в човешкия организъм този антиоксидант се преобразува във витамин А. Полезното му действие се изразява във възпрепятстване разрушаването на фосфолипидния слой на клетките. А съдържащите се в чушките биологично активни вещества анатабин и лутеолин/ в зелените чушки/ предпазват от увреждане нервните клетки.