0

Сезонът на вирусите ни поднася какви ли не изненади и затова трябва да сме нащрек. Факт е, че симптомите са неприятни и могат да ни изкарват извън строя за определено време. Затова е добре да прибегнем до някои трикове, и то в домашни условия, за да се почувстваме работоспособни възможно най-бързо. Дори и на някои да не им се вярва с бабини методи съвсем лесно можем да ликвидираме кашлицата. Не е задължително винаги да прибягваме до лекарства. Важното е да вземем мерки навреме. Ето няколко трика, които ще облекчат състоянието ни, лесно достъпни и полезни.
Индрише
Рецептата от бабините тефтери за кашлица, която е записана дори в учебниците по пулмология, включва познатото ни индрише. Растението, което добавяме към компоти и сладка, може да потуши кашлицата буквално за часове.
Убедете се сами в лечебната му мощ, прибавяйки към половин литър вряла вода три листа от цветето с божествен аромат, три ореха (счукани заедно с черупките) и босилек (три лъжици). Сместа трябва да поври на котлона няколко минутки, преди да се добави небет шекер или мед.


След двадесетминутен престой, лековитият сироп се филтрира и се приема на три пъти.

Ленено семе
Известното с лечебните си свойства ленено семе е лек и за кашлица. Пийте по три чаши на ден вода, към която сте прибавили ленено семе.
Лъжица счукани семенца се заливат с чаша вода. Същото количество от лековитите семенца може да сварите за десет минути в чаша и половина вода.

Клеева тинктура
Като част от допълващото лечение при кашлица се използва клеева тинктура. Освен за имуностимулация, спиртният извлек от прополис се използва и при наличието на симптоми като кашлица, грип и настинка.
В първия случай приемът е еднократен (за възрастни – 30 капки, деца – по една капка за всяка навършена година). Допустимо е разтварянето на капките във вода, мляко или плодов сок. Във втория случай се приемат трикратно за деня, като дозите се запазват.

Небет шекер
Вероятно се чудите на какво се дължат лечебните свойства на небет шекер при кашлица. Всъщност белите бонбонки, известни като небет шекер, не са нищо друго освен обикновена рафинирана захароза.
Но безспорно факт, който не можем да отречем, е, че повлияват благоприятно при различни бронхиални проблеми, дори и когато те са причинени от астма.
Не случайно тези бонбонки присъстват в повечето рецепти от бабините тефтери за справяне с кашлицата.
Смесете бира (250 грама), сто грама от лековитите бонбонки и един предварително настърган лимон. Всичко това се загрява на водна баня в продължение на тридесет минути. След свалянето му от котлона към сиропа се прибавят и две лъжици твърд алкохол. Препоръчително е това да бъде ракия или коняк и се приема според остротата на симптома – по лъжица на всеки петнадесет минути.

Джинджифил
Известният като имуностимулант джинджифил е средство за лечение на кашлица. Освен смесен в съотношение 1 към две с мед, може да си приготвите и уникален сироп от него.
В съд с 950 милилитра филтрирана вода, който се поставен на котлона, се добавя от една четвърт чаша джинджифил (на прах или настърган), лайка и ружа. След като течността изври наполовина, се отстранява от огъня и се филтрира. Добавят се 50 милилитра сок от лимон и една чаша мед. Всеки път при нужда приемайте по една лъжица. За деца дозата е наполовина. За пациенти под годинка не се препоръчва.
Чесън
Две скилидки чесън се поръсват със захар. Престояват няколко часа и прибавят към 125 мл вода и се оставя десет минути да къкри на огъня. Следва прецеждане. Приемайте по лъжичка от сиропа три пъти дневно.
Кромид
Същата рецепта може да приготвите и като използвате кромид. За изпълнението на рецептата е необходимо да смесите сок от кромид с мед в количество едно към две. По лъжичка от сиропа се приема неколкократно и особено когато пристъпите са най-силни.
Мед
Няма да сгрешите и ако добавите към лъжичка мед две-три щипки сода бикарбонат. Този лек премахва бързо възпалението в гърлото и лекува буквално за часове.
Подбел
Билката подбел също е на голяма почит в бабините тефтери. Пригответе си лековит чай, използвайки 20 грама подбел и по пет грама от билките лопен, резене и анасон. За приготвянето на 250 грама чай използвайте една лъжичка от горепосочената смес. След това се запарва в продължението на десет минути във врялата вода. За деня са ви необходими две-три дози от чая. Пийте го подсладен с мед или небет шекер.
Лук и мед
Комбинацията лук и мед гарантира прочистване на бронхите и освобождаването им от секрета. Това се дължи на фитонцидите, съдържащи се в лютивата подправка. Те има силно изразено пречистващо действие. Чесън и лук са другите изпитани лекове срещу кашлица. Най-бързо може да приготвите този домашен лек, като използвате преса за чесън. Необходима ви е една глава лук. Почистете и пресовайте през пресата. Използва се само сока. Той се смесва с мед в количество едно към две. Приемайте неколкократно една лъжичка, в случай че кашлицата е суха.
Кока кола
Колкото и невероятно да ви звучи, познатата на всички ни кока кола лекува гърлото. Смесете я (едно половинлитрово шишенце) с пакетче лукчета. Загрейте на котлона и бъркайте, докато лукчетата се разтопят напълно. По три лъжици на ден се приема поне седмица, въпреки че кашлицата изчезва още на втория-третия ден. За деца приеманото количество е двойно по-малко.
Компрес с ракия
Компрес с ракия на гърлото избавя от кашлица. Напоете парче плат с ракия и поръсете с черен пипер. Превържете гърлото с него. Желателно е да преспите така. Облекчение ще усетите веднага.
Вкусен крем от банан и мед
Помага както на малки деца, така и на възрастни. Трябват ви само два банана, но трябва да са добре узрели, 2 суп. л. мед и около 400 мл вряла вода. Обелете двата банана и пасирайте. Използвайте дървена лъжица, трябва да се получи еднообразна кашичка. Залейте с преварена вода.
Оставете сместа да се охлади и тогава добавете меда, за да не загуби полезните си качества. Всеки път, когото искате да пиете от течността, загрявайте по малко от сместа. Препоръчително е да се пие по 4 пъти на ден – по около 100 мл.