0

Т рудно за организма време обикновено се смята зимата. Но медиците са убедени, че най-много го затрудняват продължителните горещини.

Горещото време е изпитание за всички органи и системи в нашето тяло. Най-напред на сериозно изпитание е подложена системата за терморегулация. За да понижи своята вътрешна температура, той усилва потоотделянето. Чрез изпарението на водата се отделя излишната топлинна енергия. Засиленото потене включва цяла каскада последователни реакции.

За да се усили отделянето на топлина, се разширяват кръвоносните съдове, което може да доведе до рязко понижаване на кръвното налягане и колапс. От жегите организмът се обезводнява, кръвта се сгъстява, вероятността за образуване на тромби се увеличава. Затова и през лятото инфарктите и инсултите зачестяват. Нарушава се кръвоснабдяването, а от там и кислородът на всички органи, включително на сърцето и главния мозък. Поради тези промени са възможни сърдечни кризи, световъртеж и пулсиращо главоболие. При по-тежките състояния възникват проблеми с бъбреците, особено у хора, които вече имат нефрологични проблеми. Заедно с потта се губят и микроелементи, което нарушава функцията на мускулите, включително и на сърцето. Затова в горещините изпитваме апатия и нежелание да се движим много.

Лекарите препоръчват в горещините да се пият повече течности, но хипертониците не бива да приемат от тях големи количества изведнъж, за да не увеличи внезапно кръвното си налягане.

Най-уязвимата група са възрастните хора. Поради възрастовите промени в терморегулацията те могат дълго време да не усещат горещината и жаждата. Заради това с тях по-често се случват топлинни удари, които не рядко завършват с припадъци и дори смърт.

 

Съвети

  • През деня стойте в помещения с климатик, ако имате такава възможност. Разликата в температурата вън и вътре обаче, не бива да надвишава 10 градуса.

  • Излизайте или рано сутрин, до 11, или след 18 часа.

  • Пазарувайте хранителни продукти от супермаркетите, където има хладилници.

  • Пийте чиста питейна или минерална вода – поне 2 литра. Избягвайте сладките газирани и съдържащите много кофеин напитки. Дали са ви достатъчни течностите може да проверите по вида на вашата урина – ако е тъмна, това е указание за приемане на недостатъчно течности.

  • Взимайте поне 2 душа през деня, за да отмиете токсините, които излизат от тялото ви с потта.

  • Съгласувайте с личния си лекар дозировката на медикаментите, особено на тези срещу хипертония.