Коледните пости започнаха от вчера. Те ще продължат до 24 декември включително, като още на 25-и следващия месец ще можем да похапнем месо. Дотогава обаче е добре да се въоръжим с търпение и с някои хранителни трикове, за да издържим през 40-дневния период на хранително въздържание.
Бившата депутатка от ДПС и настояща диетоложка Петя Раева сподели за читателите ни няколко изпитани от нея трикове за постенето. На първо място наближи ли коледният пост Раева се запасява с много сурови плодове и зеленчуци. „Предпочитам тези, които са за сезона“, поясни диетоложката. Така и Петя си похапва големи количества ябълки, които са много полезни и засилват имунитета.
Тайна
Другото тайно оръжие на бившата депутатка по време на постите е туршията. „Обичам я много и не се притеснявам да я ям, въпреки че я определят за вредна“. Според Раева туршията дори и солена е много полезна. По думите и солта се освобождава по-бързо от организма, когато с нея се консумира повече вода. „В нея се съдържа голямо количество витамин С, соли и минерали, и фибри“, допълни още диетоложката. Тя ни сподели и няколко свои бързи рецепти, които са отлични по време на пости. Първата е за пица със зеленчуци. За нея Раева сама си меси тестото. За него са необходими 500 грама бяло брашно и 500 грама пълнозърнесто. Още 1 чаша и половина топла вода, кубче мая, 1 супена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка сол. От продуктите се измесва тесто, като първо се прибавя захарта с маята и топлата вода. Оставете 15 минути да набъбне и след това към тази смес добавяте част от брашното и солта. Така се замесва тесто, като се добавя от другата част брашно, докато то стане меко и не залепва. С нея Раева прави пици, като слага върху тях различни зеленчуци. Втората й бърза рецепта е за крем супа с броколи. За нея трябва един пакет замразени броколи. Те се изсипват в тенджера и се сваряват за около 20 минути с един картоф, който е много на дребно нарязан. След това тези зеленчуци се пасират и се получава отлична крем супа.
Монитор


















