0

Шестият конгрес на Българското дружество по белодробни болести събра край Варна 450 наши медици и 25 световно известни научни светила от чужбина. Най-големият научен форум на българските пулмолози се провежда до 12 юни в Конгресния център на хотел „Интернационал“ в курорта Златни пясъци. „Форумът ангажира вниманието на специалистите с изключително натоварена научна програма, в която лекции изнасят големите авторитети на родната пулмология и техни уважавани учители и колеги от престижни университетски центрове в Европа и Америка, отбеляза председателят на УС на дружеството, доц. д-р Диана Петкова.

Доцент Петкова

Първият симпозиум на конгреса беше посветен на туберкулозата, която и в ХХІ век все още е предизвикателство за медицината и проблем с висока социална значимост. Сред големите теми на форума са още хроничната обструктивна белодробна болест, астмата, ракът на белия дроб и съвременните форми за тяхното лечение“, каза още доц. Петкова. На официална церемония, в присъствието на областния управител на Варна, Стоян Пасев и под звуците на духовия оркестър на ВМС, бяха връчени наградите на Българското дружество по белодробни болести. С наградата “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев” беше удостоен доц. д-р Владимир Максимов.

Доцент Максимов

Наградата „За изключителен принос към развитието на пулмологията в България“ получиха доц. д-р Донка Стефанова и доц. д-р Димитър Димитров, дългогодишен ръководител на Клиниката по Белодробни болести на ВМА. Награда за принос към развитието на пневмо-фтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков беше връчена на д-р Цветомила Дудевска, управител на СБАЛББ в Троян. Наградата за най-добър млад пулмолог получи д-р Евгени Меков, а две поощрителни награди взеха д-р Николай Янев и д-р Николай Кючуков. Грамота „За особени заслуги към БДББ“ беше присъдена посмъртно на Николай Дончев, дизайнер на списание „Торакална Медицина“ от 2009 до 2015 г. За пръв път дружеството учредява награда „За особени заслуги към БДББ“, която се присъжда на видни учени от чужбина, дали своя принос за развитието на българската пулмология. Наградата представлява скулптура, изработена от проф. Венелин Божидаров, придружена с грамота на БДББ за почетно членство в организацията. Призът беше присъден посмъртно на проф. д-р Рудолф Шпайх от Университетска болница в Цюрих, Швейцария. Проф. д-р Улрих Костабел от университета в Есен, Германия и проф. д-р Марк Удхед също получиха наградата за изключителен принос и като лектори в областта на белодробните инфекции на няколко конгреса на БДББ. Работата на конгреса продължава с пленарни лекции, „Срещи с професора“, постерна сесия и устни презентации. Паралелно с конгреса на над 20 щанда се провежда и изложение и фирмени симпозиуми на фармацевтични фирми, представящи новостите в лечението на белодробните болести.