0

 

Специалисти от инвазивния екип на отделението по кардиология при болница Тракия в Стара Загора спасиха пациент с диагноза инфаркт на червата.

63-годишният мъж постъпил с изключително остри болки и опасност за живота му, консултацията с хирурзи установила че изваждането на тромба, който е подпушил мезентерната артерия не може да се осъществи по оперативен начин.Специалистите са предприели аспирация на съсирека със специализирана апаратура Indigo Penumbra, като проникнали до тромба  през артерия на лявата ръка и под ангиографски контрол .Пациентът е бил изписан само след два дни , предстои да бъде направен контролен преглед през следващата седмица.

 „Това е изключително опасно състояние, което води до некроза на червата и е с много висока смъртност“, коментира началникът на кардиологичното отделение  д-р Борислав Борисов. Причина за появата на тромба в случая се оказва една от най-честите сърдечни аритмии – предсърдно мъждене, от която мъжът е страдал в продължение на години, но не е провеждал предпазно лечение. „Подобна аритмия изисква стриктно профилактиране с антикоагуланти, каквото не е било правено. Случаят показва как подобно пренебрежително отношение към здравословен проблем може да коства живота на човек. За щастие, успяхме да помогнем навреме“, допълни медикът.