0

 

От незапомнени времена водата е известна и със своите лечебни свойства. В наши дни тя все още се използва от хората като цяр за различни физически и психически мъки. Едни залагат на минералните извори, за да лекуват телата си от болести, а други се доверяват на светени кладенчета, които да им помогнат за чудо.

Столица
Лековита вода край София например помага на хора с намалено зрение да свалят до 2 диоптъра. Това разказват монаси от Гигинския манастир, известен още като Черногорския „Св. св. Козма и Дамян”, където се намира чудотворното аязмо. Десетки вече са получили облекчение на болките си, след като са се измили с бликащата от него вода. Тя помага особено при проблеми с очите, твърдят миряните. Отец Никанор, който движи делата в манастира, не обича да си приписва заслуги за случилите се наскоро чудеса тук, тъй като според него те са факт единствено заради вярата и молитвите на хората, отправени към Бог.
Южно
Друг обект, който цери болките, е храмът „Свети Мина”, намиращ се в центъра на Кюстендил, той лекува безплодие при жените. За чудото на черквата, и по-точно за аязмото, което се намира зад нея, разказват много предания. Това аязмо лекува безплодие и тежки болести. Немалко хора са получили благодарение на силната вяра в чудото шанса да станат родители. Чудната течност лекувала и проблеми с очите, както и главоболие, премахвала и уроките. Вътре блика вода, която като вземат младите жени и пият от нея всеки ден, имат възможността да се сдобият с рожби. По думи на местните в “Свети Мина” идват хора от цяла България. В продължение на десетилетия стотици кюстендилци и гости на града идват в храма, за да си налеят от чудодейната вода от аязмото, бликащо в подножието на старата църква. Водата там се появила още преди градежа на храма през 18-и век, показват проучванията на историци.

Кула
Араповският манастир край Асеновград пък предлага няколко стаи за посетители в оригинална жилищна кула. Според преданието кулата е построена от самия Ангел войвода от близкото село Новаково, който бил известен като народен закрилник по време на османското робство.
В момента кулата е реставрирана и обновена, но стаите за туристи на последния, трети етаж по време на големи християнски празници се запълват бързо. Различни легенди и предания за чудотворни изцеления има и за Араповския манастир. Недалеч от северния му вход се намира старото аязмо, а край него е построен първият параклис, който е запазен и до наши дни. Според легендата лековитият извор вдигнал на крака след тежка болест любимата жена на местния владетел Арап бей. От благодарност той дарил земя до вълшебния извор и разрешил на българите да изградят свой манастир. По-късно било построено и аязмото. В манастира се намира и икона на Света Богородица, смятана за чудотворна. Тя е изрисувана така, че погледът й винаги да следва богомолците в храма.

Басейни
Голяма част от минералните извори у нас са превърнати в бази за забавление и отдих, но на първо място - за борба със сериозни болести. Един от най-известните и посещавани минерални басейни у нас се намира край Полски Тръмбеш и лекува болни от множествена склероза, слепи и сакати, разказват местните. Къпалните се намират в промишлената зона на града. Минералният извор, захранващ къпалните, е с гореща вода между 38 и 40 градуса и притежава доказани лековити качества.
Освен това открит басейн с гореща минерална вода радва посетителите на град Баня край Пловдив. Горещата течност е подходяща за лечение на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и централната нервна система – невралгии, радикулити, неврит, лумбаго, дископатия и дискова херния, ревматоиден полиартрит, остеопороза, болести на Бехтерев, миалгии, миозити и др. Минералната вода от Баня не се препоръчва за пиене, съветват специалистите.