0

Масажът ни дарява добро настроение.  За да вдигнете градуса и да премахнете умората,  има определени точки, които може да стимулирате. Например за добро настроение  масажирайте  палците на ходилата. Също така размачкването на точки в средата на възглавничките предразполагат към романтично настроение.
 

 

Време
За идеалния масаж са необходими 10-15 минути, но дори едни “пет минутки” ще ви освежат и ободрят. Бъдете внимателни в избора си на средство, когато решите да масажирате главата . Ако имате суха кожа, е необходимо то да е с подхранваща формула, а  за чувствителна - успокояваща. Удачни за всеки тип коса са балсамите или лосионите, съдържащи масло от жожоба. Специалистите препоръчват поне веднъж в месеца да се оставяме в ръцете на масажист. Но можем да се грижим и за добрия си тонус ежедневно с кратки масажи. Редовният отпускащ масаж на кожата на главата например има редица скрити достойнства. Освен заздравяването на косата той стимулира мускулите, отговарящи за тонуса на главата, и влияе положително върху общото здравословно състояние. Кожата на главата трябва да се масажира, когато косата е суха.
Като начало започнете с движения, напомнящи миенето на главата. Няколко минути бавно втривайте например етерично масло или просто зехтин, а след това с гребен внимателно срешете косата в различни посоки.  


След това разделете косата на път. Масажирайте с пръстите на ръцете кожата на главата равномерно от двете страни към темето, като натискате кожата между пръстите. По този начин се увеличава приливът на кръв към косата.
При следващата стъпка внимателно издърпайте кичури от корените, като засилвате и отслабвате напрежението. След това направете масаж с галещи движения на ръцете. Завършете процедурата, като прокарате с гребен, с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка. След това внимателно се срешете.
 

Метод
Ако искаме да масажираме тялото си, трябва да преценим каква е целта на размачкването.. В случай че ни предстои тренировка и желаем да тонизираме мускулатурата, трябва да изберем по-твърд уред и да използваме бързи и неритмични движения, за да ободрим тялото и да го подготвим за работа. Ако пък желаем да отпуснем мускулите и да ускорим възстановяването след тренировка, е добре да  изберем техники, при които има по-малко натиск, да използваме по-меки уреди и бавни и ритмични движения. При всички случаи обаче размачкването е важно.


Тайна
 В човешките стъпала са съсредоточени най-голям брой нервни окончания. Масажа на определени точки оказва положително влияние на целия организъм и на настроението. На стъпалата са разположени наистина огромен брой такива зони и точки. Въздействието върху тях влияе на състоянието на вътрешните органи, укрепва ги, засилва  обмяната на веществата в организма и съхранява младостта и красотата на цялото тяло. Преди масажа е желателно няколко минути да походите боси, раздвижете стъпалата, ходете на пръсти, потропвайте, премествайки тежестта на тялото от единия крак на другия. Стъпвайте по външния край на стъпалата, а после по вътрешния. Желателно е да вземете топла вана. Масажирайте стъпалата с пръстите на двете си ръце, помагайте си с юмруци и кокалчетата на пръстите. Методиката на масажа включва редуване на разтриване, периодични докосвания, поглаждания, леки удари и пощипвания. След масажа е полезно да се потъпче малко на място върху масажно килимче с пъпчици. Тонизиращият масаж на краката трябва да е кратък.  Продължител-ността му е добре да трае около две минути.