0

Д ори да сме здравноосигурени и попаднем ненадейно в болница в чужбина, ще ни се наложи да плащаме. Причината е, че Националната здравноосигурителна каса покрива сумата на терапията до размера на клиничната пътека, по която се разплаща с българските клиники.

Затова, по удобно е преди пътуване в чужбина човек да си прави допълнителна туристическа здравна застраховка, съветва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. По думите му всяка европейска страна би покрила разходите единствено при спешни случаи, а в останалите таксите не се поемат и затова е важно предварително да сме изготвили здравната застраховка.

При други ситуации като инфекции например, чуждестранните граждани, които посещават България, а и българските, които са в чужбина, имат няколко опции. Единият вариант е да заплатят цялата стойност на лечението след което да предявят тези суми пред собствените си здравнозастрахователни или здравноосигурителни институции в собствената си държава. Това обаче невинаги е много лесен процес, особено за българската система. Важно е да се знае, че има нова директива, която от няколко години действа на територията на ЕС. Всеки гражданин има право на лечение в избрана от него страна, член на Съюза, но неговата държава е длъжна да заплати до тази стойност, която би заплатила на собствена територия, обясни той.

Д-р Станимир Хасърджиев добави, че новата директива значително ощетява българите. Той обясни, че по българското Черноморие работят предимно частни лекарски кабинети, което създава проблеми както на български, така и на чуждестранни туристи. Важно е да се информираме за лечебните заведения, работещи с НЗОК, преди да предприемем пътуване, добави председателят на Националната пациентска организация.

Към проблема се прибавя и този, че нашенец, който е пострадал от процедура на рехабилитатор, физиотерапевт или масажист в нашите курорти, на практика понася цялата щета, включително и финансово. Той трябва да си плати лечението и медикаментите, и едва в последствие да си възвърне парите, ако успее да осъди пишман „докторът”.

Затова от известно време предприемчиви здравно-застрахователни фондове пуснаха пакети за застраховка с широко покритие за почивка в страната, планински излет, посещение на исторически забележителности, спа и уелнес центрове, както и на риболов. Покритията са валидни и, когато сами организираме почивките си и нямаме резервации за хотели или не сме си купили туристически пакети. Застраховките, обикновено, включват спешна медицинска помощ и болнично лечение, разходите за лекарства и дори на тези за стоматологично лечение.