0

М истериозна болест превръща децата в старци без време. Те започват да се състаряват още от четири – пет годишна възраст, а някои дори преди на навършат три. Повечето от тях не достигат пълнолетие. .

Странното заболяване се нарича прогерия или синдром на Хътчинсън-Гилфорд. Жертвите й рядко доживяват до 12-13-годишна възраст. Те се сбръчкват, косите и зъбите им окапват без време, развиват куп старчески болести още преди да са навършили 6 годинки.
За тях психолозите казват, че сякаш живеят твърде бързо. Когато духа свещите на 15-я си рожден ден Дани Пен от Франция изглежда като хилаво човече с плешиво и сбръчкано чело, на което спокойно могат да се дадат 80 години.


На 7 години Сара О”Дован от Инсбрук прилича досущ на 71-годишната си баба.

Коварният синдром започва внезапно - с появата на големи погментни петна по корема.

Жертвите на прогерията си приличат като близнаци. Даже родителите им не могат да ги различат. Преди 8 години американски уфолози представиха труп на дете, страдащо от прогерия, за мумия на космически пришелец.

Прогерията (от гръцки geras – старост), наричана още синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS) е изключително рядко наследствено заболяване, засягащо кожата, мускулатурата и кръвоносната система. Тя е била описана за първи път от Хътчинсън през 1886 година, а след това и от Гилфорд през 1887, като той публикува серия от фотографии на пациенти с рядката болест.

Прогерията е рядко срещано заболяване, чиято честота се приема за 1 на 8 милиона раждания. Според някои експерти, обаче, честотата на заболяването е двойно по голяма или 1 на 4 млн. раждания. Причина за разминаването е, че поради своята рядкост, заболяването често остава недиагностицирано или се поставя погрешна диагноза.

Характерни за заболяването са обща атрофия, обездвижване и слабост.

Специалистите обясняват, че прогерията засяга предимно представители на бялата раса – 97% от всички описани случаи. Причината за тази расова предопределеност все още е загадка за научните среди. Освен чрез внимателно наблюдаване за някои симптоми у бебето, тя може да бъде изследвана и чрез генетични тестове на съпрузите преди да решат да имат деца.

По какво да разпознаем симптома на Хътчинсън-Гилфорд

= Повишен, писклив глас

= Нисък ръст и тегло още от самото раждане

= Забавен растеж

= Липса на сексуална зрялост

= Лесно чупливи кости и аномалии в скелета, остеопорозни и артрозни изменения от ранна възрастнит

= Късна поява на зъбите

= Отслабване и дори загуба на слуха

= Хипертония