0

- Доц. Матеев, през зимата прекарваме по-голямата част от деня обути в ботуши, в плътни обувки, често пъти дори от изкуствена кожа. Развиваме цяла „ферма” гъбички по краката си. Може ли това неудобство да бъде избегнато?

- В нашия географски район гъбичките живеят нормално върху кожата на всички хора. След 3-4-годишна възраст на детето те вече го колониризат, защото са част от т.нар. микробион. Те се заселват най вече по петите и живеят там необезпокоявано и без да безпокоят човека. Ако обаче се появят условия – топлина и влага, те се възползват и се проявяват. Когато през зимата човек носи синтетични обувки и в тях попадне вода, стъпалото се овлажни, създаде се тропически микроклимат - влажна среда и висока температура, гъбичките се размножават и причиняват редица клинични състояния, които могат да бъдат отстранени само с помощта на лекар.

- Има ли храни, които подпомагат развитието на гъбичките, и диети, които подпомагат унищожаването им?

- Смята се, че въглехидратите, и по-точно моно- и полизахаридите, стимулират развитието на гъбичките. Това е едно от обясненията защо микозите се срещат по-често при пациенти с диабет. Германски дерматолози дори изработиха т.нар. противогъбна диета, която изключва храни с моно- и полизахариди. Впоследствие се стигна до убеждението, че връзката храни- микози не може да се абсолютизира, но в нея има голяма доза истина. Затова добре е човек да се придържа към по-бедни на тях храни.

- Лекари твърдят, че три от всеки четири жени страдат от вагинална гъбична инфекция. Така ли е и може ли да се предпази човек от тях?

- Гъбичките са част от нормалната флора във влагалището на всяка жена. Когато им се предоставят условия, те се размножават. Те живеят нормално там, но когато се създадат условия за техния растеж, те се размножават и причиняват вече тежките оплаквания. Това може да стане в последните три месеца на бременността, при приемане на широкоспектърни антибиотици или на антибиотици по повод на някакво лечение. Възможно е множенето им да започне и в резултат на хормонални контрацептиви, но се проявяват и при жени с повишена кръвна захар.

За лечението на гъбички във влагалището на жената има успешно медикаментозно лечение. Ако обаче не се премахнат условията, заболяването рецидивира, визниква т.нар. бяло течение. То се образува не само от гъбички, но и от други микроорганизми, от бактерии.

Мъжете също страдат от гъбични инфекции. Появи ли се пациент с кандидоза по половия член, със сигурност се установява, че той е новооткрит диабетик, който още не знае, че е болен от диабет, но е с повишена кръвна захар, която благоприятства развитието на кандидозите.

- Може ли човек да се опази от тази напаст?

- Има 20-30 кожни заболявания, които засягат различни части на тялото. Най-масови са гъбичките по краката. Превенцията срещу тях е да сме обути в обувки, ботуши и чорапи от естествен материал. При първа възможност трябва да се събуваме не само вкъщи, но ако е възможно и в работата да сме с по-леки обувки, за да не се получава спарване.

При децата съществуват микози до пубертетната възраст. Те се прехвърлят по-често от животно на човек и рядко от дете на дете и засягат както гладката кожа на тялото, така и кожата на скалпа. Там се проявяват като начупване на косъма, поява на полета, в които те са начупени на определено ниво, на 1-2 мм над кожата. Затова децата трябва да се пазят от контакти с болни животни и хора. Те трябва да ползват индивидуални средства за хигиена.

Голям проблем са гъбичките по ноктите. Те се проявяват при хора с нарушена циркулация на съдовете на долните крайници, особено при диабетиците, защото те могат да бъдат началото или входна врата за развитието на инфекции на меките тъкани. Гъбичките по ноктите се развиват бавно и постепенно, а пациентите често пъти неглижират първите промени и търсят лекарска помощ късно. Заболяването е лечимо, но се налага продължително приемане на лекарства.