0


Почивка, плаж, лежерни часове на фона на шума от вълните – това са основните представи, с които свързваме отдиха край морската шир. Освен приятни мигове на отмора, голямото синьо се оказва един от най-силните източници на здраве за организма ни. Морето има вълшебните свойства да ни лекува отвън и отвътре, като ни преобразява буквално за дни.
Астма
Едно от безценните свойства на морето е свързано с благоприятното му  влияние при проблеми с дихателната система като астма и бронхит.  Отдихът край вълните действа благоприятно на астмаците, поради факта, че полените и алергените край морския бряг са далеч по-малко, отколкото например в града. Ходенето на бос крак също помага при подобни състояния, защото нагряването на стъпалата стимулира оздравителните процеси в белите дробове и така влияе благоприятно на тяхното състояние.
Кожа
Надали има човек, който да не е усетил лечебното въздействие на морската почивка върху кожата си. Дори само след няколко дни на плажа и без други специфични грижи тя неусетно става по-гладка, мека и красива. Причината е, че  морската вода съдържа цял коктейл от минерали и микроелементи, чието действие върху кожата ни е истинска магия. Особено благоприятно е влиянието й върху различни кожни раздразнения и проблеми, сред които екземи, рани и други. Тя действа и противовъзпалително, с което ускорява процеса на зарастване на различни наранявания по кожата.


Спорт
Може би няма по-подходящо място от морския бряг за спорт, в случай, че не приемаме почивката край вълните само като възможност за денонощно излежаване. Ранните сутрешни часове на плажа са идеални за лек крос, занимания с йога и разбира се плуване. Всички тези физически упражнения са един от ключовете за „събуждането“ на целия организъм, а от там и на по-доброто здраве. Не трябва да се пропуска и фактът, че сред най-ценните дарове на морската шир, особено около изгрев слънце, са именно йодните пари, които действат благоприятно на хора с проблеми в горните дихателни пътища.