0

 

Неправилна поза на работното място, чести травми, лош двигателен режим, небалансирано хранене, наднормено тегло и стрес. Това са основните причини за проблемите, които имаме с гръбначния стълб. Понякога се стига до дископатия, която води до болка в областта на кръста и гърба, която може да се разпространи към корема и краката.
Болка
Често тази болка се проявява при по-сериозни натоварвания на гръбнака както продължително ходене или стоене прав, скачане, пренасяне на тежки предмети или продължително шофиране. Не са редки и случаите, когато тази болка може да бъде усетена и при кашляне или кихане. Един от начините да се предпазим е да се храним здравословно. Дефицитът на Витамин А може да е рисков за развитието на дископатия. Много са полезни хранителните продукти, богати на Витамин С, както и студено пресованият зехтин и бадемово мляко. Приемайте всеки ден пресни плодове и зеленчуци и в никакъв случай не забравяйте да пиете вода. За да нямаме проблеми с гръбнака, специалистите съветват, когато седим да държим гърба изправен, а краката на пода стъпили с цели стъпала. Когато работите пред компютър, се уверете, че екранът е на нивото на очите, а клавиатурата и мишката са така поставени, че лактите да стоят под ъгъл от 90 градуса. Ако вдигате тежко, правете го по правилния начин - застанете с крака разтворени на ширината на раменете. За да се изправите използвайте коленете и бедрата си. Дръжте мускулите стегнати докато товарът бъде свален.
Тежко
При носене на тежки предмети ги дръжте близо до тялото си. Заздравете мускулатурата на корема и гърба – Правете системно упражнения за укрепване на мускулите на гърба и корема. Така ще създадете „мускулен корсет”, а това е най-важното за предпазване от дископатия. Важно е да умеете правилно да се навеждате, правилно да вдигате тежките предмети и пак правилно да държите гърба по време на работа или каране на автомобил. Никога не се накланяйте и не прегъвайте гърба си, когато вдигате тежки чанти или кашони, щайги и прочее. Клекнете до кашона с разтворени 30 см крака, съветват от lekar.bg. Вземете го с ръце и тогава се повдигнете, като напрягате мускулите на краката си и държите гърба си колкото може по-изправен. Ако се налага да носите този кашон например до някъде, притиснете го до себе си, обаче без да изпъвате напред ръцете си. Когато се връщате от магазина с много покупки, не носете всичко само в една чанта, защото така силно напрягате шията и раменете си. По-добре е равномерно да разпределите тежестите в двете ръце.


На стола
Работата в градината е много трудоемка. Преди да започнете да копаете лехите, направете 2-3 минутно разтъпкване. И копайте по-леко, обръщайте почвата по-леко. И пак опитвайте да държите гърба изправен, сгъвайте коленете. Опирайте лактите на бедрото, за да ви е по-лесно. Почивайте си на всеки 15-20 минути. Когато работите на компютъра, дръжте раменете си отпуснати и леко наведени назад. Долната част на гърба трябва да е притисната към стола ви – това дава необходимата поддръжка на гръбначния стълб. Никога не трябва да седите на края на стола. Краката непременно трябва да стигат до пода. Ако столът ви е специален и прекалено висок, използвайте поставка за краката

Упражнения

Легнете по гръб. сгънете десния си крак в коляното. Изпънете левия си крак към главата, след което обхванете с двете си ръце зад коляното и издърпайте напред към торса. Задръжте това дърпащо движение за 30 секунди, след което повторете упражнението два пъти за двата крака.

Легнете по гръб и сгънете двата си крака в коленете. Обхванете лявото си коляно с две ръце и дърпайте към торса. Задръжте тази позиция за 20-30 секунди. Повторете движението два пъти с всеки крак.
 Легнете по гръб. Изпънете дясната си ръка настрани под прав ъгъл с тялото. Изпънете левия си крак навън. Опитайте се да изпънете дясното си коляно към лявата ръка, за да може почти да допре лявата ви ръка. Задръжте тази позиция 20 секунди, след което повторете по два пъти с двата крака.