0

П оловин година ще продължи наблюдението на сиамските огледални близнаци, които се родиха на 22 август в сливенската болница. Майката се оказа 14-годишната ромка Мария, която е ходила на консултации за бременни, но аномалията на плодовете не е била забелязана.

След няколко консилиума с водещи специалисти в различни области на медицината, както и след обсъждане на казуса с национален консултант по детска хирургия, в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги” е било решено децата да останат под наблюдение. Вероятният срок е, докато навършат половин година. Едва след тази им възраст евентуалната операция по разделянето на Богдан и Янко би била успешна, сочела световната медицинска практика.

По казуса с операцията за разделянето на сиамските близнаци има още нерешени морално-етични и юридически въпроси, считат медиците. Според тях има и чисто технически проблеми по отношение на разделянето на големите съдове. Бебетата продължават да бъдат в кувьоз, където ги хранят със сонди и състоянието им е без промяна, уточниха от болницата.

При постъпването им там стана ясно, че Богдан и Янко дишат от един бял дроб – този на по-здравото момченце. В братчето му, с което са свързани в областта на таза, липсват жизнено-важни органи, като мозък, черен дроб, бял дроб, поради което недоразвитото дете по никакъв начин не би могло да води самостоятелен живот. Една от основните причини за тежката аномалия е фактът, че майката и бащата на бебетата са втори братовчеди.