0

Есента, независимо, че е сезонът, в който се храним най-вкусно и питателно с изобилие от плодове и зеленчуци, може да ни изиграе твърде неприятен номер. По неписано правило от средата на септември до средата на ноември, когато температурите падат, зачестяват валежите и барометърът играе се обострят редица хронични заболявания.
Най-уязвими са страдащите от гастрито-язвената болест.
Гастритът е заболяване, което се характеризира с увреждане на стомашната лигавица. Той най-често се предизвиква от нередовно хранене, лошо сдъвкване на храната, употреба на горещи и със силни подправки ястия, както и такива, които трудно се смилат, например фасул. Всички те дразнят лигавицата на стомаха и засилват секрецията на солна киселина.
Ако човек към пикантната яхния прибави и алкохол, а след това и силно кафе, може да провокира твърде силни болки. Гастритаджията дори да се е поотпускал на морето в хапването на храни, които не се препоръчват, през есента, която рисков за кризи сезон, трябва да се ограничи от някои продукти. Напитките трябва да са хладки – от 1,5 до 2 литра на ден. Препоръчва се леко подсладен чай от шипки и затоплена минерална вода. Много полезни са супите без подправки и запържени мазнини. Само магданозът и копърът не провокират болките. Нетлъстият пилешки бульон, както и айранът също са подходяща храна през есента. Редките каши, рохките яйца, ябълковото пюре и пасираното месо и нетлъстата риба са истински балсам за стомаха. Сухият ръжен хляб, макар и груб, не дразни, както и варените зеленчуци, сиренето, плодовете и зеленчуковите сокове, киселото мляко и изварата.


Диетата е основен лечебен фактор при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Лечебното хранене означава да се пиремат повече течности, витамини, храната да е почти без сол, алкохолът да се ограници до минимум. Приемат се богати на калции храни, каквито са млечните продукти. При оксалатни камъни позволените храни са моркофи, картофи, зеле, краставици, домати, овес, дюли, гъби, ябълки, дини, праскови, грозде, тиква и дренки. Млечните продукти трябва да се намалят. Ограничено трябва да е количеството и на нетлъсти меса и риба не повече от три пъти седмично. Хлябът да е не повече от две филийки дневно, но пък локум и мармалад могат да се хапват в неограничено количество.
При фосфатни камъни се разрешават чушки,домати, грах, тиквички и краставици. Месото не бива да е тлъсто, бульоните да не са с минимално количество сол. Разрешава се бял хляб в ограничено количество, юфка, бисквити без шоколад, сухар, кадаиф, мед и захар. Черният чай е позволен само, ако е много слаб, но билкови могат да се пият на воля.
За по-лесното изхвърляне на уратните камъни препоръчват дините, пъпешите и водните круши, тъй като са диуретични и подпомагат изхвърлянето им. Може да се консумира сирене и мляко, прясна речна варена риба и яйчен белтък, месото трябва да се ограничи.

Алое и ябълков оцет успокояват стомаха


 Ябълковият оцет успокоява стомашните болки. За успокояване на стомаха при хроничен гастрит и профилактика народната медицина препоръчва ябълков оцет. За целта се разтварят 3 супени лъжици оцет в 2 водни чаши вода, подслажда се. Пие се на малки глътки през целия ден.
 Градинският чай е определено по-вкусен лек- Една щипка сушена билка се запарва в 2 чаени чаши кипяща вода, може да се прибави и една лъжичка бял равнец. Пие се хладък, не по-малко от 3 чая дневно. Подобрението настъпва след 2-3 дни.
Красивото алое се оказва отлично лекарство при гастрит. От него се изцеждат 100 мл сок и се смесва със 100 г мед. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3 седмици.


Краставица и цвекло изкарват пясъка

Ако се оплаквате от пясък и камъни в бъбреците, значи имате нужда от изчистване на пикочната киселина, неорганичните вещества и останалите елиминирани или неусвоени вещества от разграждането на животинските продукти. Това се постига с едноседмичен режим. Всеки ден пийте половин чаша топла вода със сока на един лимон не по-малко от три пъти.
Съчетавайте го със сок от моркови, краставица и цвекло. Започнете с по-малки дози и постепенно увеличавайте, докато се стигне до 1/2 литър на ден. В следващите дни е възможно да настъпят болезнени периоди, които продължават 10-15 минути. В края на седмицата кризите приключват, с което пречистването е завършило. Хубаво е през цялото време да следите урината за изхвърлени пясък и камъни. По време на този режим не  консумирайте животински продукти и солени храни.