0

Н е сме застраховани срещу вируса зика. Първи случай на заразен с него вече е засечен в Румъния. Това съобщи водещият епидемиолог и заместник – директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Мира Кожухарова. Според нея, пациентът е диагностициран благодарение на отличния епидемиологичен надзор там.

Инфекцията е напълно безопасна за хората с изключение на бременните, тъй като тя уврежда главния мозък на ембриона, каза още проф. Кожухарова. В останалите случаи едва 20 на сто от заразените развиват симптоми, подобни на летен грип. Те се изразяват във втрисания, леко повишаване на температурата и лесна уморяемост. Самата инфекция отшумява за пет – седем дни, както е и при острите респираторни заболявания, които ни мъчат в горещите месеци.

Според епидемиолози от Световната здравна организация вероятността за епидемия на континента е нищожно малка.

Епидемиологичните служби във всички страни работят активно, за да не се допусне разпространяване на заразата. Всекидневно се обменят данни между тях.

Вирусът зика, който уврежда мозъка на децата още в утробата на майките се пренася от тигровите комари.

Те се въдят и у нас, основно в пет града - Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Те не са традиционни за нашата страна. Бяха внесени у нас през 2010 г. с декоративни растения, използвани от майсторите на букети, националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Екипът на центъра вече е инструктират, как да действа при евентуална поява на заразата у нас и с какви точно тестове да бъде установявана заразата.

Според епидемиолози напълно възможно е, ако зика се появи, тя да тръгне от някой от крайдунавските градове, тъй като там има много заблатявания, в които се въдят всякакви комари.

С инфекцията можем да се заразим и след секс с инфектират и дори вече преболедувал заболяването партньор. Тази вероятност обаче е едва 5 на сто, в останалите случаи прихващането на болестта става след ухапване от заразен тигров комар.

 

 

По друг начин от човек на човек, в трамвая или ако ни накиха продавачката в магазина, не е възможно да се заразим, увери проф. Тодор Кантарджиев.

Предаването на зика може да става от мъж на жена или друг мъж, ако двойката е хомосексуална, но не и от жена на мъж при полов контакт.

Причината е, че вирусът на заразата, както и при другите вируси, се загнездва в простатата и от там чрез спермата може да зарази сексуалния партньор.

Тя преживява там месеци, след като той е излекуван и няма никакви симптоми и удря внезапно сексуалния партньор или партньорка, поясни механизма на предаването му националният консултант.