0

З дравният министър проф. Христо Хинков разкри дали вече има решение за връщане на хартиената рецепта за някои лекарства.

„Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера. Той се е ангажирал да събере представители на съсловните организации, за да решим окончателно въпроса”, каза той пред журналисти.

Проекторешението е да се даде възможност за алтернативно изписване на електронна и хартиена рецепта, поясни министърът. И добави, че има възможност самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа.

Хинков посочи, че срещата се очаква тази седмица, а в нея вероятно ще участват и представители на "Информационно обслужване". Проблемът е, че има вот на недоверие и това малко променя графика, коментира той.

По думите му връщането на хартиените рецепти може да стане за определен срок и само за антибиотици. Според него сканиране или качване от дневника за лекарства на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените рецепти. Хинков поясни още, че електронната рецепта си остава, но ще се даде възможност "да се адаптира цялата система към новата промяна". Ако се окаже, че има възможност хартиените рецепти да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия ефект, който имаме и с електронните, коментира той.

Относно забраната за износа на лекарства, министърът коментира, че има възможност тя да отпадне, ако сигналите за липса на медикаменти намалеят. Следим ситуацията. Когато паднат сигналите под определено ниво, да знаем, че имаме достатъчно наличие на антидиабетични лекарства, ще отменим заповедта, отбеляза Хинков. 

Борим се за максималното, ще получим оптималното, каза министърът във връзка с изготвянето на бюджета на здравната каса за 2024 година. 

В петък министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 година.