0

П ървият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух бе официално представен у нас в присъствието на премиера акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и други официални лица.

"Трябва да отбележим този празник към приобщаването към европейските стандарти", заяви премиерът Денков. Той добави още, че проектът за спешна медицинска помощ по въздух е бил блокиран от служебното правителство и благодари на всички министри от екипа, които са осъществили тази приоритетна за българското здравеопазване задача. “След една и след две години това ще бъде стандарт, както в останалите европейски държави", отбеляза министър-председателят.

Телеграф

“Днес е едни от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа за една от най-важните задачи - здравето на българските граждани", каза здравният министър Хинков. По думите му спешната медицинска помощ по въздух ще изведе българската медицина на следващо ниво. Той посочи, че с осъществяването на проекта ще може да бъдат осъществени полети за спасяването на човешки животи и спешни пренасяния на жизненоважни медицински консумативи.

Телеграф

“За мен е чест днес да присъствам на това събитие, тъй като това е една кауза, която трябва да обединява цялото общество. Създаването на спешна медицинска помощ по въздух ще подобри живота на хората и ще създаде условия за инвестиции и по-качествен туризъм", уточни министър Гвоздейков.