0

В сезон, в който все по-често ще посягаме към ваксиниране на себе си и на членове на семейството си, трябва да сме много внимателни какво правим – кои точно и в какви дози да ги правим, както и дали сме чувствителни към някои от съставките.

Детската ваксина за грип вече в аптеките, пуснаха 5000 дози

СРЕЩУ ГРИП: Над 340 000 безплатни ваксини за пенсионерите!

В ПИКА НА СЕЗОНА: 2000 умират от грип!

ОЩЕ ИМА: 12 хил. ваксинирания срещу новия COVID!

Въпросът сред медиците стана особено наболял, след като младо красиво момиче изживя истински шок от поставени ѝ наведнъж три ваксини.

Вследствие на предозирането, красавицата ослепяла и почерняла като въглен.

Публикации в социалната мрежа буквално предизвикаха ужас у хората.

Казусът

Алексис Лоренце, на 23, претърпя рядка реакция от ваксинирането, след като се наложило да лекува пароксизмална нощна хемоглобинурия (PNH), генетично заболяване на кръвта.

23-годишната красавица твърди, че е получила тежка реакция, след като са й били поставени три ваксини наведнъж.

Алексис пътува до Калифорния през септември за кръвопреливане, за да възстанови увредените клетки.

Тя твърди, че лекарите в медицинския център не биха приложили кръвопреливането, освен ако тя не получи ваксини за тетанус, пневмония и менингит „всички наведнъж“.

Във видеоклипове, публикувани в TikTok и Facebook , които оттогава станаха вирусни, Алексис твърди, че зрението й временно е потъмняло и в двете очи в рамките на 10 минути след трите инжекции.

Челюстта й се сковала и тя започна да повръща, докато очите и челото й също започнаха да се подуват и потъмняват, с петна „червени точки“ по лицето, врата и гърдите, разраснали се до огромни черни петна по цялото ѝ тяло. Тя буквално заприличала на въглен.

„Това е най-страшното нещо, което някога съм преживявала“, казва разплакана Алексис във видео на живо във Facebook.

Според медиците обаче, тази реакция на Алексис е изключително рядка и вероятно е била влошена от кръвното й заболяване.

Лекари, говорили по темата пред DailyMail, твърдят, че поставянето на толкова много ваксини наведнъж на пациент се налага, когато има автоимунно заболяване като PNH. То по принцип е „рисковано“, тъй като може да предизвика потенциално „животозастрашаващ“ имунен отговор.

Но те отбелязват също така, че е малко вероятно компонентите в самите ваксини да доведат до състоянието на Алексис.

Според д-р Радж Дасгупта, главен медицински съветник на Fortune „въпреки че обикновено е безопасно за повечето хора да си поставят тези ваксини заедно, в нейния случай имунният отговор може да е бил твърде силен и да е довел до усложнения”.

„За да се избегне претоварването на нейната система, би било разумно да се разпределят ваксините и да се следи отблизо за всякакви влошаващи се симптоми”, допълва той.

Казусът с Алексис обаче поставя на дневен ред въпроса как да подхождаме към употребата на ваксини и как да следим реакциите на организма си така, че да не допуснем преживяното от красавицата да се стовари на собствените ни глави. От друга страна и непоставянето на ваксина може да доведе до страшни последици, какъвто беше случаят с парализираното детенце поради неваксиниране.

НОВ СЛУЧАЙ: Пропусната ваксина остави дете с остра парализа