0

П ациенти, приети по спешност, са плащали за избор на екип. Това е едно от нарушенията, констатирани по време на проверките на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в АГ болници и отделения. 

Справка, предоставена за „Телеграф“ по Закона за достъп до обществена информация, показва, че от случая с разменените бебета във Втора САГБАЛ „Шейново“ до момента, в ИАМН са постъпили 21 сигнала, по които са образувани проверки в общо 9 града в страната. Това са лечебни заведения в София, Пазарджик, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч, Видин и Стара Загора. 

Нарушения

Освен заплащане на избор на екип в условията на спешност, при проверките са установени и други нарушения, като определяне на различни цени за избор на екип в зависимост от сложността и обема на дейността. Това е в разрез със закона, тъй като в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ ясно е разписано, че „не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на манипулацията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, както и от заеманата длъжност, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен на лекаря/лекарите от екипа“. В същия документ ясно са разписани и таваните на цените за избор на екип, които се определят като процент от цената на клиничната пътека. Според наредбата максималната сума, която пациентът може да заплати, е 950 лева.

Права

При проверките по сигнал от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са констатирали и неиздаване на медицинска документация. „Нарушенията са по разпоредбите на Закона за здравето, Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ и Наредбата за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи“, посочват от ИАМН. Сигналите срещу болниците са свързани основно с неудовлетвореност от медицинското обслужване, както и нарушения на правата на пациента.